Έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη της εκλογικής επιτροπής, σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν όταν μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον δρόμο έπληξε το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της βόρειας επαρχίας Σαμανγκάν.
Η έκρηξη σημειώθηκε χθες Σάββατο βράδυ, αφού έκλεισαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Χαμίντ Καρζάι.
«Τρεις τοπικοί εργαζόμενοι της εκλογικής επιτροπής και δύο παρατηρητές της ομάδας του δρ Αμπντάλα» είναι μεταξύ των θυμάτων, δήλωσε ο Χαϊρουλάχ Άνος, αναφερόμενος στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή και τον υποψήφιο για την προεδρία Αμπντουλά Αμπντουλά.
Οι έντεκα αυτοί νεκροί ανεβάζουν σε 31 τον απολογισμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους χθες κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters.
Εξάλλου οι Ταλιμπάν έκοψαν τα σημαδεμένα με μελάνι δάχτυλα 11 ψηφοφόρων για να τους τιμωρήσουν που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Οι ψηφοφόροι βουτούν το δάχτυλό τους σε μελάνι για να αποφευχθεί να ψηφίσουν δεύτερη φορά.
Εκτός από τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους χθες, 11 αστυνομικοί και 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.
Παρά την αιματοχυσία εκατομμύρια Αφγανοί πήγαν να ψηφίσουν και σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή οι ψηφοφόροι ήταν περισσότεροι από 7 εκατομμύρια, αριθμός ανάλογος με αυτόν που συμμετείχε στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Παρατηρητές και άλλοι αξιωματούχοι στην Καμπούλ ανησυχούν ότι αν η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρή εξαιτίας των προβλημάτων στη διεξαγωγή των εκλογών και των φόβων για νοθεία θα είναι δύσκολο ο δεύτερος να αποδεχθεί την ήττα του.
Αργά χθες τόσο ο Αμπντουλά Αμπντουλά όσο και ο αντίπαλός του Άσραφ Γάνι ξεκίνησαν τις αντιπαραθέσεις και τα παράπονα, με τον Αμπντουλά να αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της εκλογικής επιτροπής σχετικά με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και τον Γάνι να ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έχει κερδίσει τις εκλογές.
Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 2 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook