Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, αν υπάρχουν φυτά σε μακρινούς αλλά \”φιλόξενους\” πλανήτες, τότε είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει μαύρο φύλλωμα ή και μαύρα άνθη, προκειμένου να επιβιώσουν.

Στη μελέτη -που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Συνέδριο Εθνικής Αστρονομίας της Βρετανίας- αναφέρεται ότι η πανίδα σε πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια που είναι γνωστά ως \”κόκκινοι νάνοι\”, ενδέχεται να έχει το χρώμα που μοιάζει με μαύρο ή γκρι στο ανθρώπινο μάτι.

Αυτές οι αποχρώσεις, μπορεί να βοηθήσουν τα \”εξωγήινα\” τα φυτά να απορροφήσουν περισσότερο φως προκειμένου να φωτοσυνθέσουν, με την βοήθεια του φως του αστεριού ώστε να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα στα οργανικά παράγωγα του.

Τα γήινα φυτά φαίνονται πράσινα επειδή ανακλούν τα πράσινα μήκη κύματος και απορροφούν μόνο την γαλάζια και κόκκινη ακτινοβολία που χρειάζονται για τη φωτοσύνθεση.

Τα μήκη κύματος που απορροφά η χλωροφύλλη υπαγορεύονται από το χρώμα του ίδιου του Ήλιου -τα άστρα μπορεί να φαίνονται από κόκκινα έως γαλάζια, ανάλογα με το πόσο θερμά είναι.

Σε συστήματα που περιλαμβάνουν δύο άστρα τα φυτά θα είχαν συμφέρον να απορροφούν ακτινοβολία σε περισσότερα μήκη κύματος, ώστε να αξιοποιούν καλύτερα την ενέργεια των μητρικών τους άστρων.

Η ανάμειξη ουσιών σαν την χλωροφύλλη, οι οποίες απορροφούν σε διαφορετικά μήκη κύματος η καθεμία, θα έκανε αυτά τα εξωγήινα φυτά να φαίνονται σκούρα στα ανθρώπινα μάτια, από γκρι έως και κατάμαυρα.

pyles.tv
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook