Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι \’Αμποτ, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν αποφασισθεί αν και πως θα αντιδράσουν στην ολοένα και πιο επιδεινωμένη κρίση του Ιράκ.

Ο κ.\’Αμποτ που επιστρέφει αύριο(Δευτέρα) στην Αυστραλία μετά από 12ήμερη περιοδεία στην Ινδονησία, τη Γαλλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η κατάσταση στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη και κανείς δεν θέλει να την κάνει ακόμα πιο περίπλοκη με βιαστικές αποφάσεις».

Πρόσθεσε πάντως πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και δεν απέκλεισε συμμετοχή της Αυστραλίας σε κάποιας μορφής στρατιωτική επιχείρηση.

Το Εργατικό κόμμα Αυστραλίας δια του αρχηγού του Μπιλ Σόρτεν δήλωσε πως «δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για νέα αυστραλιανή συμμετοχή σε επιχείρηση στο Ιράκ και πως θα πρέπει να πειστεί για να συγκατατεθεί».

Η αρχηγός των Πράσινων, γερουσιαστής Κριστίν Μάϊλν, σημείωσε για να υπάρξει οποιαδήποτε νέα διεθνής παρέμβαση στο Ιράκ θα πρέπει να αποφασίσει ο ΟΗΕ και όχι «μονομερώς» οι ΗΠΑ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής \’Αντριου Γουϊλκι υπογράμμισε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει νέα στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ γιατί «απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Ο κ. Γουίλκι το 2003 εργαζόταν σε μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας και υποστήριζε πως το Ιράκ δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής και πως θα ήταν λάθος η επέμβαση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

«Οι εξελίξεις με δικαίωσαν» λέει και προσθέτει: «Θα ήταν τραγικότερο λάθος μια νέα επέμβαση».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook