Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους αρμόδιους να συνταχθούν με την πρότασή του προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η διαδικασία των δολοματικών ψεκασμών και στον Αποκόρωνα ειδάλλως τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για τους παραγωγούς όπως χαρακτηριστικά τονίζει.


Ολόκληρη η δήλωση του κου Κουκιανάκη στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που έδωσε στην αίθουσα του ΤΔΚ/ΤΕΕ.

\”Τα τελευταία 5 χρόνια το πρόγραμμα της δακοκτονίας έχει μειωθεί δραματικά είτε με μειώσεις δαπανών είτε με μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού. Αποτέλεσμα αυτού να τίθεται σε κίνδυνο η σοδειά κάθε χρόνο τόσο ως προς την ποιότητα αλλά και ως προς την ποσότητα του ελαιολάδου.


Φέτος ο Δήμος Αποκόρωνα ως εργολάβος δολοματικών ψεκασμών δεν κατέθεσε φάκελο στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων προκειμένου να ξεκινήσει τις διαβροχές για το 2014. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δακοκτονία στο Δήμο Αποκορώνου να είναι στον αέρα. 

Αυτό δεν συμβαίνει στους άλλους Δήμους του νομού μιας και οι άλλοι Δήμοι, κατέθεσαν φάκελο για τη δακοκτονία του 2014 και επίκειται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η διαδικασία.

Τούτη την ώρα υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στους ελαιοπαραγωγούς του Αποκόρωνα και στους ελαιουργούς. Είναι αδιανόητο σήμερα για 70 ή 80 χιλιάδες ευρώ που υπολείπονται για το πρόγραμμα της δακοκτονίας να θέτουμε σε κίνδυνο τη σοδειά των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Αποκορώνου.

Μιλάμε για μια ζημιά, το μίνιμουμ, 2,5 εκ. ευρώ που δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα και με την ποσότητα αλλά και τη φήμη του Αποκορωνιώτικου ελαιολάδου που όπως γνωρίζετε είναι προϊόν Ονομαστικής προέλευσης.
Αν αυξηθεί η οξύτητα του ελαιολάδου κινδυνεύει να χάσει τη φήμη του ως ΠΟΠ.

Ο Δήμος Αποκορώνου με το πρόσχημα ότι έχουν μειωθεί τα μεροκάματα εργατών και αρχιεργατών -που πράγματι έχουν μειωθεί – δεν κατέθεσε φάκελο. 

Προκαλέσαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στη Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης αλλά και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου και ακούστηκαν ανήκουστα πράγματα όπως, ας πέσει κάτω ο ελαιόκαρπος, φράσεις απαράδεκτες. 

Παίρνουμε μια πρωτοβουλία και κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, μια πρόταση για να σώσουμε τη σοδειά των παραγωγών του Αποκορώνου. Αυτή τη στιγμή η αναπτυξιακή του Δήμου η οποία έχει τη μοναδική εργολαβία τα τελευταία χρόνια, τη δακοκτονία έχει κάποια κέρδη τα οποία η ίδια εισπράττει από την εφαρμογή του προγράμματος. 

Συγκεκριμένα πέρυσι τα κέρδη της δακοκτονίας ανήλθαν στο ποσό των 49.000 ευρώ. Υπάρχει λοιπόν αποθεματικό μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτά λοιπόν τα χρήματα άμεσα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλύψουμε αυτό που δυστυχώς το Υπουργείο έκοψε, δηλαδή τα μεροκάματα των εργατών και των αρχιεργατών.

Σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξη έχει γίνει σαφές ότι τις επόμενες μέρες πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα μιας και ο πυρήνας έχει πήξει και ο δάκος δυστυχώς οργιάζει. Βλέπετε τον βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες.

Επομένως εμείς γιατί άλλο να κωφεύουμε; Γιατί να μην αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο χρόνο; Και εκεί θα πρέπει η περιφέρεια για άλλη μια φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να καταθέσει η αναπτυξιακή του Δήμου το φάκελο και η Περιφέρεια με διπλή εντολή να ξεκινήσει και να μην περιμένει τις συνήθεις διαδικασίες γιατί αν τις περιμένουμε θα πάμε τέλος Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία\”. 
Ο Δήμος Αποκορώνου σύμφωνα με τον κο Κουκιανάκη, έχει επιχορηγηθεί με 206.000 ευρώ συν ΦΠΑ για φέτος. Τα προηγούμενα χρόνια κυμαινόταν από 280.000 μέχρι 310.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook