Αγώνας επιβίωσης και για τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας τα οποία επίσης χτυπάει η οικονομική κρίση.

Με δηλώσεις του στο Flashnews.gr o Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης σημειώνει οτι \” υπάρχουν κωδικοί στον τακτικό προϋπολογισμό που είναι ελλειμματικοί, και που προσπαθούμε να τους καλύψουμε με το αποθεματικό που υπάρχει η με την περικοπή δαπανών που ήδη εφαρμόζουμε.\”

Για παράδειγμα οι δαπάνες που κάνουμε στα εργαστήρια έχουν περιοριστεί αφού δεν έχουμε την άνεση να προμηθευόμαστε μηχανήματα όπως στο παρελθόν, αλλά και σε αυτό το επίπεδο προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε\”.

Εν τω μεταξύ χθές πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η έκτακτη πρυτανική σύνοδος πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια, εξαιτίας των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση.

Οι πρυτάνεις επεσήμαναν ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί, μόνο εάν τα πανεπιστήμια παίξουν ενεργό ρόλο και η Πολιτεία εκμεταλλευτεί τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, που παράγονται σε αυτά.

«Τα πανεπιστήμια δεν θα ανεχθούν καμία οικονομική συρρίκνωση και καταρράκωση του κύρους τους, γιατί έχουν αποφασίσει ότι την ευθύνη – ηθική και πολιτική – την θέλουν τα ίδια. Όμως, απέναντι στις παρεμβάσεις, τις περικοπές, και τις αναστολές διορισμών – μία διαδικασία που συρρικνώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο – ζητάμε τα μέσα για να το αναπτύξουμε» υπογράμμισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Η σύνοδος ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στις 31 Μαΐου το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Α.Π.Θ. (στην αίθουσα τελετών) για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και όρισε μία ακόμη μέρα κοινής δράσης, στις 7 Ιουνίου.

Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκδήλωση υποστήριξης της εύρυθμης λειτουργίας των ιδρυμάτων, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook