Αυτή η πανέμορφη πόλη της Κρήτης τα Χανιά δεν ξεχωρίζουν τυχαία στην χώρα μας αλλά οι άνθρωποι της είναι αυτοί που κάνουν την διαφορά με τον ξεχωριστό πολιτισμό τους.

Το ρητό στην αρχαιότητα: «πόλη χωρίς στάδιο και θέατρο είναι πόλη χωρίς τιμή» δεν αγγίζει τα Χανιά που όχι μόνο έχουν στάδιο, αλλά το καμαρώνουν στο κέντρο της πόλης τους χωρίς τα βάρβαρα υψηλά συρματοπλέγματα σε αντίθεση με άλλες πόλεις που μετέτρεψαν τα στάδια τους σε γήπεδα κλουβιά για θηρία για να παρέχουν αθλητικό θέαμα από πετυχημένους ή αποτυχημένους περιοδεύοντες επαγγελματίες.

Τα περίπου δεκάχρονα παιδιά της κάθε πόλης είναι υποχρεωτικό για μια υγιή κοινωνία να αθλούνται, αλλά δεν δύνανται να ψάχνουν και να φτάνουν στα εκτός πόλης στάδια που κατασκεύασαν οι διάφοροι άρχοντες των πόλεων πιστεύοντας ότι δίνουν την ευκαιρία της άθλησης στους πολίτες τους.

Ακόμη και σήμερα οι αρχές είναι έτοιμες να διαθέσουν εκατομμύρια ευρώ για κατασκευές νέων αρένων, αλλά όχι για επισκευές σταδίων αριστουργημάτων που ερημώνουν, όπως στα Τρίκαλα που παρά τον ιδιαίτερο πολιτισμό η πολιτεία εγκατέλειψε το στάδιο για να πραγματοποιείται το πανελλήνιο πρωτάθλημα χωρίς την χρήση της έβδομης διαδρομής γιατί δεν είναι κατάλληλος ο ελαστικός τάπητας. Όλα αυτά σε μια πόλη με εξαιρετικούς πολίτες που έχουν να επιδείξουν τους μοναδικούς Έλληνες αθλητές που σημείωσαν παγκόσμια ρεκόρ (Χρήστος Παπανικολάου και Σοφία Σακοράφα).

Πάμε πάλι στα Χανιά να δούμε τις ιδιαιτερότητες μιας τουριστική πόλης, που επί σειρά ετών πραγματοποιεί με τον «Κύδωνα» Χανίων τα « Βενιζέλεια» και τα τελευταία χρόνια με τον εντυπωσιακά ανερχόμενο «Ελευθέριο Βενιζέλο» διοργανώνει με την ίδια επιτυχία τα «Χανιά».

Πήγαμε λοιπόν στο σκοπευτήριο που διαθέτουν τα Χανιά και είναι από τα καλύτερα στο κόσμο. Είδαμε το κλειστό γυμναστήριο από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και άριστο κολυμβητήριο, που χρειάζεται υποστήριξη. Τα τελευταία 5 χρόνια η διοίκηση των εγκαταστάσεων παρά τα οικονομικά προβλήματα διατηρεί τους χώρους σε ικανοποιητικό βαθμό και της αξίζουν συγχαρητήρια.

Με την ευκαιρία και των εφετινών «Βενιζελείων» στον περίπατο μας φωτογραφίσαμε και σας παρουσιάζουμε μοναδικά πράγματα, όπως στην στάση ταξί των Χανίων τον τιμοκατάλογο προς κάθε τουριστικό σημείο για την ενημέρωση τουριστών και μη, την ομορφιά του λιμανιού με τις άμαξες, αλλά και το 1ο Γυμνάσιο Χανίων ακριβώς απέναντι από το στάδιο Χανίων, που διαθέτει γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και στίβο με κουλουάρ. Προσοχή έχει ιδιαίτερη σημασία ότι είναι ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

Υπάρχει παιδεία λοιπόν στους Χανιώτες μαθητές.

Νίκος Τσώνης
Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook