Όποιος επισκεφθεί το αεροδρόμιο «Τσέντζι» της Σιγκαπούρης θα νομίσει πως βρίσκεται σε χώρο που φτιάχτηκε για φυσιολάτρεις, αφού διαθέτει πέντε μοναδικούς, πραγματικά αξιοθαύμαστους κήπους!

Οι ταξιδιώτες γοητεύονται από τον μικρό πνεύμονα πρασίνου, τα δέντρα, τα φυτά, τις λίμνες με τα ψάρια, ακόμη και με τους καταρράκτες! Οι επιβάτες, αντί να περιμένουν την πτήση τους στην αίθουσα αναμονής, μπορούν να κάνουν περίπατο στους κήπους και να χαλαρώσουν μέχρι να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για το ταξίδι τους.
 
Η πρωτοποριακή ιδέα ανήκει στους υπεύθυνους του αεροδρομίου της Σιγκαπούρης, που ήθελαν να αλλάξουν την εικόνα που επικρατεί στα άλλα αεροδρόμια του κόσμου, όπου οι επιβάτες περιμένουν ώρες, ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι, στους χώρους αναμονής. Ετσι, άλλαξαν την όψη στο δικό τους αεροδρόμιο και δημιούργησαν έναν χώρο αναψυχής.
 
Οι κήποι που βρίσκονται στο εσωτερικό του αεροδρομίου ξεχωρίζουν για τις ορχιδέες και τις πεταλούδες τους, ενώ ηλιοτρόπια και κάκτοι στολίζουν τον εξωτερικό χώρο και παραπέμπουν σε εξωτικά μέρη της Αμερικής.

Καθένας ξεχωριστά

\"\"Κάθε τερματικός σταθμός του αεροδρομίου της Σιγκαπούρης έχει τον δικό του «πράσινο» χώρο αναψυχής και όλοι διαφέρουν μεταξύ τους. Πιο εντυπωσιακοί είναι οι κήποι που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο, γιατί μεταφέρουν τον ταξιδιώτη σε κάποιο εξωτικό μέρος, κάνοντάς τον να ξεχνά ότι βρίσκεται στο αεροδρόμιο.

Στον τερματικό σταθμό 1 υπάρχει ένας κήπος με περισσότερους από 2.000 κάκτους, η πλειονότητα των οποίων έχει εισαχθεί από την αμερικανική ήπειρο. Ο τερματικός σταθμός 2 είναι λίγο μεγαλύτερος σε έκταση και διατηρεί τρεις κήπους. Ο πρώτος βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, γεμάτος ηλιοτρόπια που ποτίζονται αυτόματα, ενώ οι άλλοι δύο στον εσωτερικό.

Ο ένας από τους δύο κήπους ονομάζεται Φερν και είναι διακοσμημένος με φυτά από την ευρύτερη περιοχή και μια τεχνητή λίμνη γεμάτη πολύχρωμα ψάρια.

Είναι χτισμένος γύρω γύρω από πέτρες, ενώ μια ξύλινη γέφυρα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διασχίσει τη λίμνη ή να ξεκουραστεί στα καθιστικά που βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο μέρος. Ο χώρος θυμίζει επίγειο παράδεισο! Ο τρίτος κήπος βρίσκεται περιμετρικά της λίμνης, όπου κυριαρχούν πολλά είδη ορχιδέας.

\"\"

Τέλος, ένας πέμπτος κήπος βρίσκεται στον τερματικό σταθμό 3 και έχει την ονομασία «Ο κήπος με τις πεταλούδες». Είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο που μοιάζει με τροπικό καταφύγιο, καθώς φιλοξενεί περίπου 1.000 πεταλούδες! Εχει κυλινδρικό σχήμα από ανοξείδωτο χάλυβα με υαλοπίνακες, για να μπορούν οι πεταλούδες να επιβιώσουν.
 
Υπάρχει και ένας ξύλινος διάδρομος που επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον κήπο και να θαυμάσουν τον καταρράκτη, ο οποίος βοηθά να κρατηθεί το μέρος δροσερό.

Στον χώρο υπάρχουν ειδικά πάνελ που ενημερώνουν για τα είδη των πεταλούδων που βρίσκονται εκεί. Στους ταξιδιώτες δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντινή απόσταση τον κύκλο ζωής των πεταλούδων, αφού στις γωνίες του κτιρίου υπάρχουν κάμπιες και κουκούλια.

Οι επιβάτες που διέρχονται από τους τερματικούς σταθμούς ανακαλύπτουν ένα ήρεμο καταφύγιο, που προσφέρει μια ευχάριστη ανάπαυλα από το στρες του ταξιδιού και χαλάρωση για να συνεχίσουν ξεκούραστα την πτήση τους.

Χώρος χαλάρωσης και… κατανάλωσης

Το Τσέντζι είναι το έκτο κατά σειρά πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της υφηλίου και εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες επιβάτες. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν εκεί για να κάνουν απλώς έναν περίπατο με την οικογένειά τους, να επισκεφθούν τους κήπους, να κάνουν σπα και, φυσικά, να ψωνίσουν στο μεγάλο εμπορικό κέντρο.

\"\"

«Υπάρχουν πέντε εντυπωσιακοί κήποι, που βοηθούν τους επιβάτες να περάσουν ευχάριστα και να χαλαρώσουν ύστερα από ένα πολύωρο κουραστικό ταξίδι. Κάθε κήπος έχει τη δική του βλάστηση και αρχιτεκτονική.

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν σε μεγάλη έκταση κήποι από κάκτους και ηλιοτρόπια. Είναι φυτά που θέλουν ήλιο και ζέστη. Στον εσωτερικό χώρο έχουν φυτευτεί πολλά είδη ορχιδέας και φυτά της περιοχής.
 
Γι’ αυτό, όμως, που είμαστε υπερήφανοι και έχουμε πολλές επισκέψεις είναι ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου ζουν διαφόρων ειδών πεταλούδες», δήλωσε στην «R» η υπεύθυνη επικοινωνίας του αεροδρομίου, Σαμάνθα Λι.

real

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook