«Με τα κιάλια» βλέπει το υπουργείο Οικονομικών τη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ η οποία ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί από το Eurogroup τον Ιούνιο.

Η εικόνα καθυστέρησης και δυστοκίας προκύπτει από τις δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών τη Δευτέρα οι οποίοι παρακολουθούν την τήρηση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την πλευρά της Ελλάδας.

Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις δράσεις που απαιτούνται: «Ως την Παρασκευή δεν είχε ολοκληρωθεί κανένα προαπαιτούμενο» σημείωναν, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το αν τελικά η Αθήνα διεκδικεί ή όχι αυτή τη δόση.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση εκταμίευσης της δόσης του Ιουνίου από το Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες θεωρείται αδύνατη.

Δύσκολη αναμένεται και η πρώτη συμμετοχή σε Eurogroup για το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Συνεργάτες του λένε ότι «προετοιμάζεται για το Εurogroup» ενώ συνεχίζει να ενημερώνεται.

Την Δευτέρα ο κ. Χαρδούβελης συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ.Σταύρο Παπασταύρου ο οποίος διατηρεί κομβικό ρόλο συντονισμού και διαπραγμάτευσης στα θέματα των υποχρεώσεων με την τρόικα.

Ο νέος Υπουργός δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, αν δηλαδή θα διεκδικήσει και τις δύο εκκρεμούσες δόσεις (σύνολο 2 δισ. ευρώ) τον Ιούλιο κατά την επίσκεψη της τρόικας, ή αν θα ακολουθήσει σκοπίμως μια στρατηγική καθυστέρησης και θα «σπρώξει» τις εκκρεμότητες ακόμη πιο πίσω, δηλαδή στη μεγάλη διαπραγμάτευση που αρχίζει το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Ευρωπαίοι ομόλογοι του κ. Χαρδούβελη αναμένεται να του επισημάνουν την εικόνα αδράνειας που έχουν εισπράξει από την τρόικα ως προς την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, ο απελθών υπουργός και νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γιάννης Στουρνάρας δεν θα συνοδεύσει το νέο Υπουργό στο Eurogroup αλλά σκοπεύει να αποστείλει αποχαιρετιστήρια επιστολή προς το Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο κ. Χαρδούβελης θα συνοδεύεται από τον απερχόμενο Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Πάνο Τσακλόγλου.

Ο προοριζόμενος για αντικαταστάτης του κ. Μάνος Μαματζάκης, παρότι ταξίδεψε στο άτυπο Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο συνεργατών Υπουργών) την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με τον κ. Τσακλόγλου και μάλιστα γνωρίστηκε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρωί της Δευτέρας φαίνεται ότι… «κόπηκε» και έτσι αναζητείται άλλο πρόσωπο για τη νευραλγική θέση του Προέδρου του ΣΟΕ.

Τα «αγκάθια» και ο Θεοχάρης

Τα βασικά ερωτήματα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική αποστολή έχουν ως εξής:

-Τι γίνεται με τη διαδικασία αντικατάστασης του αποπεμφθέντα Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη και υπό ποιες συνθήκες «παραιτήθηκε»;

-Τι γίνεται με την πρόοδο της υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων δράσεων για τις καλοκαιρινές δόσεις των 2 δισ. ευρώ και πότε θα ψηφιστούν από τα θερινά τμήματα της Βουλής. Τα δυσκολότερα προαπαιτούμενα είναι η επικαιροποίηση της λίστας με τους φόρους υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν, η ψήφιση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ», η ένταξη όλων των Επικουρικών Ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από την Πρωτοχρονιά του 2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

-Πως θα αντιμετωπιστεί το ΥΠΟΙΚ πρόσθετο κόστος για τον Προϋπολογισμό από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους ένστολους. Τα αναδρομικά για τους εν ενεργεία υπολογίζονται σε 186 εκατ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2014. Το αντίστοιχο ποσό για τους συνταξιούχους ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ συν 50 εκατ. ευρώ από το ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών.

Πέραν των αναδρομικών η μόνιμη ετήσια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ. Η τρόικα είναι πολύ πιθανό ότι θα επιμείνει οι όποιες αλλαγές να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιμέρους ισοσταθμιστικών περικοπών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook