Σε ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ετησίως εκτιμάται το άμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων χωρίς να υπολογίζονται δαπάνες περίθαλψης και επιδόματα μόνιμης ανικανότητας. Σε αυτήν την εκτίμηση προέβη χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Πολιτικές για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στο μέλλον», στο Ζάππειο.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, οι «επενδύσεις» στον τομέα πρόσληψης εργατικών ατυχημάτων μπορούν να αποφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, που ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 2,2 φορές πάνω από τους πόρους που διατέθηκαν. «Δηλαδή, εάν η πολιτεία και οι εργοδότες αφιερώσουν π.χ. 100 ευρώ σε ενέργειες πρόληψης κινδύνων και βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας, οι “επιστροφές” στην κοινωνία και η εξοικονόμηση κόστους λόγω αποτροπής ατυχημάτων και αύξησης της παραγωγικότητας ανέρχονται στα 220 ευρώ».

Βάσει των στατιστικών που παρέθεσε, οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. σε ποσοστό 24,2% πιστεύουν ότι η υγεία και η ασφάλειά τους βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εργασίας τους, ενώ σε ποσοστό 25% δήλωσαν ότι η εργασία είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην υγεία τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους με αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών.

kathimerini.gr