Λίγες ώρες μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από είδηση της αμετάκλητης απόφασης του ΣτΕ, ότι μπορεί το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., κ.λπ.) να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε Τράπεζες (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης, έτσι ώστε να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή να πάει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος του, έμποροι και επαγγελματίες με συσσωρευμένα χρέη στον ΟΑΕΕ, αγωνιούν από τη δική τους πλευρά, για το τι τους περιμένει αν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Η περίπτωση της αγοράς των Χανίων αποτελεί μια μικρογραφία για το τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, τα περιβόητα σημειώματα του ΟΑΕΕ σε επαγγελματίες των Χανίων, που ειδοποιούν για κατασχέσεις σε περίπτωση μη τακτοποίησης οφειλών,  αφορούν ένα μικρό ποσοστό, της τάξεως του 4%-5% των οφειλετών αλλά και ειδικές περιπτώσεις.

Δηλαδή, πρόκειται για ασφαλισμένους που οφείλουν στον ΟΑΕΕ πολύ μεγάλα ποσά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή για οφειλές που δημιουργήθηκαν προ κρίσης, πριν το 2010.

Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οφειλέτης μπορεί να προβεί σε ρύθμιση και να αποφύγει το μέτρο της κατάσχεσης, αν και όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νόμο είναι \”δώρο άδωρο\” καθώς οι προϋποθέσεις μοιάζουν με \”άπιαστο όνειρο\” για τους επαγγελματίες.

Ετοιμάζεται ευνοϊκή ρύθμιση μέχρι και 100 δόσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, το Υπουργείο, αντιλαμβανόμενο τη δυστοκία της αγοράς, ετοιμάζει καλύτερη ρύθμιση που μπορεί να φτάνει και τις 100 δόσεις.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι πιέσεις φορέων προς το Υπουργείο, είναι αποτελεσματικές και έχουν κατορθώσει να \”παγώσουν\” το σύστημα των κατασχέσεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

Από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, την  Εθνική Συνομοσπονδίας Εμπόρων και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), έχει κατατεθεί μια πολύ σοβαρή πρόταση προς το Υπουργείο Εργασίας, που στόχο έχει την εξυγίανση της αγοράς χωρίς να \”βάζει\”¨στον τοίχο επιχειρήσεις και επαγγελματίες που προσπαθούν να είναι συνεπείς και να επιβιώσουν σε καιρό κρίσης.

Να αφήσουν τους επαγγελματίες να πάρουν ανάσα το καλοκαίρι

\”Προσπαθούν οι επιχειρηματίες να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν\” σημείωσε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος από την πλευρά του τονίζει ότι οι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα, δηλαδή να αποδίδουν στο δημόσιο βάση των νέων συνθηκών και αυτών που \”βγάζουν\”.

\”Η κατάσταση στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη, το ξέρουμε\”. Μπορεί κάποια γενικότερα νούμερα να έχουν βελτιωθεί αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό έχει φτάσει και στην πραγματική οικονομία… Το σωστό είναι, για να υπάρχει και υγιής αγορά και ανταγωνισμός, να πληρώνουν όλοι.  Απλά βάση των δυνατοτήτων τους.  Αυτό που ζητάμε είναι θεσμοθέτιση της εντος κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης, δηλαδή επειδή ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα σε έναν χρόνο, θέλουμε να αντιμετωπιστούμε βάση αυτού που βγάζουμε, για να μπορούμε να αποδίδουμε κιόλας. Δεν μπορούμεν να αποδίδουμε περισσότερα από αυτά που βγάζουμε\”.

Όσον αφορά τις ανησυχίες και την αγωνία των επαγγελματιών, για το ενδεχόμενο εντατικοποίησης του μέτρου των κατασχέσεων ο κ. Μαργαρώνης σημείωσε ότι μέσω των εκπροσώπων του κλάδου και των πιέσεων που ασκούν, έχουν πετύχει να \”μπλοκάρουν το σύστημα\” που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες κατασχέσεις.

Γενικώς όμως αυτό το κλίμα ανησυχίας, επισημαίνει ο κ. Μαργαρώνης δεν ευνοεί κανέναν και κυρίως την αγορά που δίνει μάχη να ανακάμψει.

\”Για να λειτουργεί η αγορά θα πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Το τουριστικό αυτό διάστημα που περιμένουμε για να πάρουμε μια ανάσα μετά την \”βαρυχειμωνιά\”, είναι πολύ καθοριστικό.



Ο απλός έμπορος θα πρέπει τουλάχιστον να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να ανησυχεί αν θα τον \”κυνηγάνε\”,
κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης.


Το θέμα είναι αν αυτή τη λογική ακολουθούσουν τελικά και οι κεντρικές υπηρεσίες του κράτους


Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]


Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook