Αγνοώντας επιδεικτικά την αντίθεση του Λονδίνου στην ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζεται να...αδειάσει τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 27 Ιουνίου, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να γίνει σχετική ψηφοφορία για την διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Κομισιόν.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το Βερολίνο ασκεί πιέσεις να γίνει η σχετική ψηφοφορία σε δέκα ημέρες καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σε Ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο παρατεταμένης διαμάχης αναφορικά με την προεδρία της Κομισιόν. Η Μέρκελ «τώρα υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις για το διορισμό Γιούνκερ».

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δέκα ημέρες για να σχηματίσει μία ικανή συμμαχία που θα μπορούσε να μπλοκάρει το διορισμό Γιούνκερ», σχολιάζουν οι FT.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», μετά τις συνομιλίες που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε την μεγάλη απόφαση ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλος υποψήφιος από τον Γιούνκερ για να αναλάβει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο Κάμερον θα υποστεί ταπεινωτική ήττα μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών,κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 27 Ιουνίου. Η Μέρκελ αποφάσισε να στηρίξει μέχρι τέλους τον Γιούνκερ όταν ο Χέρμαν βαν Ρομπάι της είπε πως δε «βλέπει» άλλον υποψήφιο πέραν του Γιούνκερ που θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, υποστηρίζει το εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται η Telegraph. 
Aπό την πλευρά του, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, βλέποντας ότι χάνει τη μάχη,έχει ήδη ζητήσει...ανταλλάγματα. Το πρώτο ήταν ο νέος επίτροπος της Βρετανίας στην Κομισιόν να εκτελεί χρέη αντιπροέδρου αναλαμβάνοντας υπό την εποπτεία του αρμοδιότητες όπως η εσωτερική αγορά, ο ανταγωνισμός, το εμπόριο και η ενέργεια.
Αν πράγματι ευσταθεί το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα τότε σε 10 μέρες οι αρχηγοί των χωρών μελών της ΕΕ θα δώσουν τις «ευλογίες» τους στον «κύριο ευρώ» προωθώντας τον διορισμό του Γιούνκερ στην κεφαλή της Κομισιόν. Στη συνέχεια, η υποψηφιότητα Γιούνκερ θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το ευρωκοινοβούλιο,κάτι που δεν αναμένεται πριν τις 15 Ιουλίου. 

Η εκστρατεία αντι -Γιούνκερ, που ενορχηστρώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό,έχει βρει μέχρι στιγμής απήχηση σε Σουηδία και Ολλανδία. Αν μέσα στο επόμενο 10ημερο, ο Κάμερον δε βρει άλλους «συμμάχους»,τότε θα πρέπει να ετοιμάζεται για ψυχρολουσία που θα του στοιχίσει ακριβά στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

protothema.gr