Ως «μάννα εξ ουρανού» βλέπουν το Ιράν οι χώρες της Δύσης την ώρα που αναζωπυρώνεται η ισλαμική απειλή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Με την Ουάσινγκτον να ερευνά το ενδεχόμενο περιορισμένης εμπλοκής υπέρ του σιιτικού καθεστώτος του Νούρι Αλ Μαλίκι, η Δύση κοιτά πλέον με «καλό μάτι» τον «άξονα του κακού», όπως είχε αποκαλέσει στο παρελθόν την κυβέρνηση της Τεχεράνης, σε μία προσπάθεια να πατάξει την εξέγερση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τις τελευταίες ώρες, η Ουάσινγκτον ανοίγει δίλαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Τεχεράνης και το Λονδίνο, που από την πλευρά του, ανοίγει ξανά την πρεσβεία του στην ιρανική πρωτεύουσα. Με τους σουνίτες τζιχαντιστές να δείχνουν τα δόντια τους στη Δύση, προελαύνοντας από το βόρειο Ιράκ προς τη Βαγδάτη, ΗΠΑ και Βρετανία δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. 
Οι δύο χώρες που πρωταγωνίστησαν στο πόλεμο του 2003 στο Ιράκ, προκειμένου να καταστρέψουν τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής και να εξοντώσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο το καθεστώς της Τεχεράνης θα μπορούσε να ανακόψει την προέλαση των μελών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», που στόχο έχει τη δημιουργία του «Τζιχαντιστάν». Το Ιράν διαθέτει και τα μέσα αλλά κυρίως έχει γεωστρατηγική θέση στην περιοχή καθώς γειτνιάζει με την πατρίδα του Σαντάμ Χουσεΐν.
Σύμφωνα με το BBC, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τώρα «οι συνθήκες είναι σωστές» για να ανοίξει ξανά η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν. Στόχος, όπως επεσήμανε ο υπουργός Γουίλιαμ Χέιγκ, σε υπόμνημά του προς το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι η εγκατάσταση μίας μικρής, αρχικά, αποστολής.Υπενθυμίζεται ότι, οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί το 2011, μετά την επίθεση στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.
Όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, με την εκλογή στην ιρανική προεδρία του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί, η Τεχεράνη έδειξε το καλό της πρόσωπο στη Δύση και την πρόθεσή της για να συμμετάσχει σε συνομιλίες με δυτικούς ηγέτες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στο Ιράκ ήταν το… κερασάκι στην τούρτα για την αναθέρμανση των σχέσεων Δύσης – Τεχεράνης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook