Καυτός αναμένεται να είναι ο Ιούλιος για 5 εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα θα πρέπει να πληρώσουν έως και 5 διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα, τα αυτοκίνητα και τα ακίνητά τους.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις θα πέσουν μαζεμένες για τα νοικοκυριά καθώς καλούνται να εξοφλήσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που επιβάλλεται για πρώτη φορά σχεδόν σε όλα τα ακίνητα, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελείας.
Όσοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν να εξοφλήσουν όλους τους φόρους σε 12 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 15 ευρώ. Ουσιαστικά υπάγονται στην πάγια ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος κ.λ.π..
Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να εξοφλήσουν την οφειλή, με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.
Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος υποβάλει τώρα τη φορολογική δήλωση και από την άμεση εκκαθάριση διαπιστώσει ότι το ποσό που πρέπει να πληρ΄σει είναι 3.000 ευρώ και θα πρέπει να το καταβάλει σε τρεις δόσεις των 1.000 ευρώ μέχρι 31 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου έχει το δικαίωμα να ζητήσει η εξόφληση του ποσού να γινει σε 12 μηνιαίες δόσεις υποβάλλοντας αίτηση υπαγωής στην \”πάγια ρύθμιση\” πολύ πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσεης. Μποερί για παράδειγμα να υποβάλει αίτηση στις 28 Ιουλίου ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου να πληρώσει το 1/12 της οφειλής του, δηλαδή 250 ευρώ, αντί το 1/3 που ισοδυναμεί με 1.000 ευρώ. Όμως το υπόλοιπο ποσό της κανονικής πρώτης δόσης, δηλαδή το ποσό των 750 ευρώ θα καταστεί αυτόματα από την 1η Αυγούστου ληξιπρόθεσμο και θα επιβαρύνεται με μηνιαίο τόκο 0,7% για όσο μένει ανεξόφλητο. 
Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι αποφεύγουν τις κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου ενώ είναι φορολογικά ενήμεροι απέναντι στην εφορία.
Σημειώνεται ότι ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά στο Taxisnet (www.gsis.gr). Στην επιλογή «Εφαρμογές Taxisnet», περιλαμβάνεται η «Ρύθμιση Οφειλών», στην οποία υπάρχουν δύο διαφορετικές φόρμες αίτησης. Επιλέξτε τη φόρμα Ρ2 που αφορά τις τρέχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα στοιχεία των οφειλών και τα στοιχεία του οφειλέτη εμφανίζονται αυτόματα, ζητείται όμως από το φορολογούμενο να συμπληρώσει στοιχεία σχετικά με τα μηνιαία έσοδα και τα έξοδά του. Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση ρύθμισης, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook