Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγόρευσαν την Πρύτανη και Καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος την Πέμπτη 29 Μαίου 2014, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. 
Η κα Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και μετακόμισε στη Γαλλία το 1950. Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και την πρώτη γυναίκα πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του το 1976, όπως και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Το επιστημονικό της έργο, η πλούσια δράση και η προσφορά της είναι γνωστή σε όλους. 
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Καθηγητής κ. Νικόλαος Κακογιαννάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηρακλείου κ. Γεώργιος Αλεξάκης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, η Αναπληρώτρια Πρύτανη κ. Ελένη Παπαδάκη, το μέλος του Συμβουλίου του Π.Κ. κ. Νικόλαος Κυλάφης, το μέλος του Συμβουλίου του Π.Κ. κ. Ιωάννης Σπαντιδάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Αντώνιος Χουρδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Στρατού κ. Μιχελάκης, η Αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη, ο Αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας Γεωργαλής, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Ταξάκης, ο Επίτιμος Διδάκτορας κ. Αλεξανδράκης, η κ. Λοϋιζα Καραπιδάκη, από την Ακαδημία Αθηνών, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΙΛΕΡ κ. Μιχάλης Τρούλης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου κ. Γεώργιος Γιακουμάκης, ο πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας κ. Ευάγγελος Καραδήμας, ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας κ. Ανδρέας Καστελλάκης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διοικητικού κ. Σοφία Γιαλεδάκη, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Εμμανουήλ Κουρκουράκης, ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Ρεθύμνου., ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Λελεδάκης, Καθηγητές και, υπάλληλοι του Ιδρύματος, φοιτητές και πλήθος κόσμου. 
Το έργο και την προσφορά της τιμώμενης παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Καρράς. Στα πλαίσια της τελετής η τιμώμενη αναφέρθηκε στην ‘Aλωση της Κωνσταντινούπολης και ότι η ημερομηνία της αναγόρευσής της (29 Μαΐου) συμπίπτει με την παραπάνω ημερομηνία. Υποστήριξε ότι η πτώση της Πόλης μαζί με την μικρασιατική καταστροφή ήταν οι δυο μεγάλες καταστροφές που έζησε ο ελληνικός λαός και το ελληνικό έθνος. Στο τέλος της ομιλίας της έλαβε με ενθουσιασμό ανθοδέσμη από την κρητικοπούλα Ειρήνη Κυδωνάκη και της ευχήθηκε καλή πρόοδο στις σπουδές της. 
Η ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έγινε από την Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Βασιλάκη. Η αναγόρευση της τιμώμενης πραγματοποιήθηκε από την Αναπληρώτρια Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη και η τιμώμενη έλαβε το ασημένιο μετάλλιο του Ιδρύματος με ιδιαίτερη συγκίνηση. Η τελετή ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης υπό τη διεύθυνση της πιανίστριας και διδάσκουσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Κυριακής Τριχάκη και οι οποίοι παρουσίασαν \”Τ\’ αστέρι του Βοριά\” σε στίχους Νίκο Γκάτσο, και μουσική Μάνο Χατζιδάκι, \”Του μικρού Βοριά\” σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και το \”Ξημερώνει\” σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα, και μουσική Μάνο Χατζιδάκι.
Η οργάνωση της τελετής πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ευχαριστεί θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην τελετή, τους χορηγούς της εκδήλωσης (ΑΕGEAN, το Δήμο Ρεθύμνης, τον κ. Άνδρεα Φεσσά) και τους εθελοντές φοιτητές που βοήθησαν στην οργάνωση. Επίσης, ευχαριστεί θερμά το Σώμα Εθελοντών– Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού που για άλλη μια φορά δέχθηκαν να παραβρίσκονται στη τελετή για την ασφάλεια των παραβρισκόμενων. Ήταν μια συγκινητική βραδιά και όλοι οι παραβρισκόμενοι απόλαυσαν την ομιλία της τιμώμενης, την ευστροφία της και θαύμασαν την ενέργειά της. Ήταν μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης η αναγόρευση της και η παρουσία της στο Ίδρυμα που τόσο αγαπά. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook