Τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αντικείμενο “Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-2019”.

“Ο χρόνος που θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για την λύση στο θέμα της βιωσιμότητας είναι καθοριστικής σημασίας” έλεγε στην συνέχεια κυβερνητική πηγή και εξηγούσε ότι συναρτάται με την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως καθώς ήδη το καλοκαίρι «τρέχει», η έναρξη της συζήτησης τοποθετείται για τον Σεπτέμβριο και η απόφαση για το Νοέμβριο και αφού θα έχουν προηγηθεί τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών.

Ενδιαμέσως η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ξανά στις αγορές για δανεισμό -ίσως και μέσα στον Ιούλιο.

“Μία νέα έξοδος στις αγορές είναι στα ενδεχόμενα και στις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης καθώς μάλιστα αποκλιμακώνονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων” έλεγε κυβερνητική πηγή. Πάντως η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες ότι εξετάζει την έξοδο στις αγορές εάν η ΕΕ δεν απελευθερώσει τις δόσεων των δύο δις ευρώ λόγω μη κάλυψης των προαπαιτούμενων. Η ίδια κυβερνητική πηγή ξεκαθαρίζει ότι είναι απόφαση ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τις δώδεκα δράσεις που εκκρεμούν και οι δόσεις θα εκταμιευτούν και ότι σε καμία περίπτωση τα προαπαιτούμενα δεν συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με την έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής θα έχει το περιθώριο για κοινωνική πολιτική και διόρθωση των αδικιών.

Στην ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη και στις προϋποθέσεις για την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επισήμανε την ανάγκη να μειωθεί η φορολογία σταδιακά και χωρίς να αναιρείται η δημοσιονομική προσαρμογή.

Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι μία δημοκρατία δεν μπορεί να προχωρά συνεχώς σε μείωση των μισθών και ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και τις καινοτομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι μισθοί δεν μπορεί να μένουν μονίμως καθηλωμένοι. Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας η μείωση του ενεργειακού κόστους και είναι ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση τόσο των ενεργειακών πηγών όσο και των δρόμων εφοδιασμού της Ευρώπης. Τέλος ανέφερε ότι είναι σημαντική η ασφάλεια των πολιτών σε μία δημοκρατική κοινωνία και επισήμανε ότι απαιτείται κοινή αντιμετώπιση της φύλαξης των συνόρων που είναι ευρωπαϊκά. Ο κ. Σαμαράς απολαμβάνει την αποδοχή των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ κάτι που φάνηκε όχι μόνο στην δική του ομιλία αλλά και στο χειροκρότημα που εισέπραξε όταν ανέφερε το όνομά του στην δική του ομιλία ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Κοέλιο.

Ο κ. Σαμαράς είχε επαφές και με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Ντόλ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ κ. Βέμπερ ενώ συναντήθηκε κατ ιδίαν και με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό.

Στις επαφές του συζήτησε το θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των Ευρωπαίων πολιτών και να αναδειχθεί πρόεδρος ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ . Σαμαράς έχει παραμείνει σταθερός στην υποστήριξή του παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η Αγγλία. Εκτιμάται πάντως ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται και ο κ. Γιούνκερ είναι περίπου βέβαιος ειδικά αν η Αγγλία πάρει το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί στην Επιτροπή -με πρώτη προτίμηση το Ενέργειας. Το ότι ο κ. Γιούνκερ είναι υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και στην ενίσχυση με πόρους και ρευστότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο κ. Σαμαράς στηρίζει την υποψηφιότητα και θεωρεί ότι θα είναι θετική η επικράτησή του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook