Με μεγάλη επιτυχία, για μια ακόμη χρονιά τα Μάταλα, μετατράπηκαν σε ένα τεράστιο καμβά εκατοντάδων μέτρων, με αφορμή την προετοιμασία για το Διεθνές Φεστιβάλ Matala Beach Festival 2014. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντές αλλά και επαγγελματίες ζωγράφοι, βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής σε μια γιορτή της μουσικής και των χρωμάτων που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά και αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή. Ο καμβάς που ζωγράφισαν όλοι εκείνοι που συμμετείχαν ήταν ένα ολόκληρο χωριό και οι δρόμοι γύρω από αυτό, συνθέτοντας ένα όμορφο όσο και εντυπωσιακό σκηνικό γεμάτο χρώματα και φαντασία.

Μικροί και μεγάλοι ζωγράφοι χρησιμοποίησαν δεκάδες χρώματα, εκατοντάδες πινέλα, αλλά και πολύ δημιουργικό πνεύμα, προκειμένου να δώσουν χρώμα σ’ ολόκληρο τον οικισμό των Ματάλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος οι συμμετοχές ήταν πάρα πολλές, με αποτέλεσμα ο χώρος που έδρασαν οι «καλλιτέχνες» ήταν πολύ μεγαλύτερος. Μερικά από τα θέματα τα οποία οι επίδοξοι ζωγράφοι, δήλωσαν συμμετοχή ήταν η ειρήνη, η αγάπη, αλλά και η ελευθερία, συνθέτοντας έτσι ένα μαγευτικό σκηνικό, όπου αποτυπώθηκε στους δρόμους, της περιοχής.

Εκτός το event του Matala Street Painting, αρκετός κόσμος συμμετείχε σε ένα νέο θεσμό αυτό του Run Matala. Ο δρόμος στα Μάταλα “Run Matala 2014”, είναι ένας αγώνας 11 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού και καταλήγει στα Μάταλα. Υπήρχε βέβαια και η εναλλακτική διαδρομή, ο αγώνας “Run for Fun” μια διαδρομή 3,5 χιλιομέτρων, προσκαλώντας όλο τον κόσμο, κάθε ηλικίας, να βάλει τα “χίπικα” ρούχα και στολίδια του, να τρέξει, να περπατήσει και να χαρεί όπως οι παλιοί hippies, την διαδρομή από τα Πιτσίδια έως τα Μάταλα.

Οι δύο αγώνες συνδυάζοντας την “χρυσή εποχή” της Φαιστού και την “χίπικη” ιστορία των Ματάλων, έγιναν μια μοναδική εμπειρία, “ξεναγώντας” τους δρομείς μέσα απο τα γραφικά χωριά και τις φυσικές ομορφιές στον χρόνο και το τοπίο.

Η μαζική συμμετοχή, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εθελοντικές ομάδες, οι δημοτικές και δημόσιες αρχές, ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες, υποστήριξαν από την αρχή την δύσκολη προσπάθεια, δημιουργώντας έναν νέο αέρα ενότητας στην περιοχή με κοινό σκοπό, την ενασχόληση με τα πιο υγιή ιδεώδη της τοπικής κοινωνίας: τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Από τους 133 συμμετέχοντες -αριθμός που ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία- 87 δρομείς τερμάτισαν στον κύριο αγώνα των 11 χλμ, ενώ 23 φίλοι του “Run for Fun” συμμετείχαν στον μικρότερο μη ανταγωνιστικό δρόμο των 3,5 χλμ. Οι πολλές συμμετοχές και οι καλοί αθλητές, ήταν χαρακτηριστικό του δυνατού συναγωνισμού στον αγώνα, όπου εκτός από τους μεγάλους συλλόγους της Κρήτης, έτρεξαν αθλητές από την Αθήνα και τη Λάρισα, με αισθητή επίσης την παρουσία πολλών ξένων συμμετοχών, ιδιαίτερα από συλλόγους της Πολωνίας και του Βελγίου όπου κατέκτησαν μάλιστα σημαντικές διακρίσεις.

Πέρα από τους δρομείς, περισσότεροι από 20 ποδηλάτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της “ελεύθερης βόλτας”, έδωσαν χρώμα και παλμό στην αθλητική ατμόσφαιρα, ανεβάζοντας παράλληλα ακόμη πιο ψηλά το αγωνιστικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη “ποδηλατοβόλτα” αποτέλεσε ένα πρώτο κάλεσμα των φίλων του ποδηλάτου της Μεσαράς στο πλαίσιο της κύριας επιδίωξης της διοργάνωσης για την προώθηση του ποδηλατικού αθλητισμού και γενικότερα του ποδηλάτου, στην μεγαλύτερη πεδιάδα της Κρήτης, έναν ιδανικό παράγοντα για την δυναμική ανάπτυξη του αθλήματος -ακόμα και σε Πανελλήνιο επίπεδο- αλλά ταυτόχρονα και την καλλιέργεια μιας πιο φυσιολατρικής συνείδησης στην καθημερινή ζωή και την αστική μετακίνηση των πολιτών της Μεσαράς.

Σε αυτό τον αγώνα σημαντική ήταν ωστόσο η προσφορά των εθελοντών, καθώς και των μελών από τους πολιτιστικούς συλλόγους και της ομάδες της περιοχής, οι οποίοι ενθάρρυναν και δρόσιζαν, προσφέροντας νερό και φρούτα τους αθλητές, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σε ένα αγώνα αγάπης, ειρήνης, συναδέλφωσης που όλοι ήταν νικητές.
Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, ευχαριστούν ιδιαίτερα τη Δήμαρχο Φαιστού, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Φαιστού, τις δημόσιες αρχές για την άμεση υποστήριξη του γεγονότος, ενώ ιδιαίτερα ευχαριστήρια δίνονται την Ελληνική Αστυνομία και το Ε.Κ.Α.Β που πλαισίωσαν εξαιρετικά τους αγώνες, καθώς και όλους τους επώνυμους ή ανώνυμους ιδιώτες, φίλους, συνεργάτες και όλους τους τοπικούς -και μη- επαγγελματίες που στήριξαν ηθικά και οικονομικά την προσπάθεια.

Στόχος είναι η καθιέρωση του Run Matala, ως ενός μεγάλου αθλητικού θεσμού προσκαλώντας τις υγιείς δυνάμεις της περιοχής σε μια νέα πολιτιστική αφύπνιση, οι διοργανωτές επίσης ευχαριστούν όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής και ιδιαίτερα τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Τυμπακίου, Πιτσιδίων-Ματάλων, Αγ. Ιωάννη, Σίβα, Βώρων, Ζαρού, τον Σύλλογο Μοτοσυκλετιστών Πόμπιας (ΣΥ.ΜΟ.ΠΟ), τον Ε.Ε.Σ Μοιρών, την εθελοντική ομάδα “ΔΡΩ”, που όλοι μαζί ενωμένοι, αποτέλεσαν την “καρδιά” και την κινητήρια δύναμη της διοργάνωσης, στελεχώνοντας την με πάνω από 70 εθελοντές και πετυχαίνοντας την άρτια λειτουργία και οργάνωση των αγώνων.

Οι δύο αγώνες, ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής, και κατέληξαν στα Μάταλα, όπου οι τερματίζοντες, μπορούσαν να συμμετάσχουν ελεύθερα στο street painting και να απολαύσουν για την υπόλοιπη ημέρα, την δροσερή παραλία και τη συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τα «Σπυριδάκια» που ακλούθησε αργά το απόγευμα. Οι αγώνες μπορεί να τέλειωσαν, όμως το Run Matala δεν σταματά εδώ. Μετά την κουραστική προσπάθεια, ήρθε η στιγμή της χαλάρωσης.

Στο τέλος της ημέρας τα Μάταλα αποκτήσαν άλλο «χρώμα», ενώ είναι πλέον έτοιμα να υποδεχτούν τους δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών το επόμενο τριήμερο που ξεκινάει από τις 20 και διαρκεί ως τις 22 Ιουνίου. Πάνος Κατσιμίχας, Κίτρινα Ποδήλατα, GAD, Shantel & Bucovina Club Orkesta, Tonis Sfinos είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που θα εμφανιστούν στη γιορτή της Αγάπης και της Ειρήνης!

Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη η οποία βρέθηκε στον τερματισμό και έκανε τις απονομές, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στις δυο αυτές εκδηλώσεις, απεύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ελλάδας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Π.Ε. Ηρακλείου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιτσιδίων-Ματάλων και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ματάλων σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, έχοντας δωρεάν είσοδο σε όλες τις συναυλίες του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook