Κλινική των Γιατρών χωρίς Σύνορα βομβαρδίστηκε σήμερα στο Τικρίτ του βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση που απευθύνει έκκληση για την προστασία των αμάχων και των ιατρικών κέντρων στη χώρα αυτή, η οποία έχει βυθιστεί στο απόλυτο χάος από τότε που άρχισε η προέλαση των τζιχαντιστών.
«Από τις αρχές της χρονιάς και με τα γεγονότα γύρω από τη Φαλούτζα (που έπεσε στα χέρια των ανταρτών) μεγάλα κύματα πληθυσμού μετακινούνται σε όλη τη χώρα. Είχε επιλεγεί το Τικρίτ, όπου υπήρχε μεγάλη ροή εκτοπισμένων, για να παρέμβουμε και να κατασκευάσουμε ένα κέντρο υγείας το οποίο αναμενόταν να ανοίξει αυτή την εβδομάδα», εξήγησε ο Ολιβιέ Μαϊζουέ, αναπληρωτής υπεύθυνος των προγραμμάτων της οργάνωση στο Ιράκ.
Ωστόσο οι βομβαρδισμοί της πόλης στις 13 Ιουνίου προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές» στην κλινική αυτή που είχε οργανωθεί για να προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε 40.000 ανθρώπους. «Οι προκατασκευασμένοι χώροι καταστράφηκαν, μετά σημειώθηκαν κάποιες κλοπές», δήλωσε ο Μαϊζουέ, τονίζοντας ότι το προσωπικό της οργάνωσης «δεν επλήγη».
Δύο ημέρες νωρίτερα, το Τικρίτ είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών που ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία 1.700 ιρακινών σιιτών στρατιωτών.
«Ακόμη δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε για να δουλέψουμε στο Τικρίτ. Ωστόσο προτεραιότητά μας είναι να μπορούμε να προσφέρουμε ιατρική περίθαλψη στους εκτοπισμένους», που πήραν ξανά τους δρόμους μετά τα γεγονότα αυτά, πρόσθεσε.
Παρά την επιδεινούμενη κατάσταση της ασφάλειας, η ΜΚΟ προβλέπει να αυξήσει τις δραστηριότητές της στο Ιράκ εγκαθιστώντας κινητές ιατρικές μονάδες στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Ντόχουκ και Μοσούλης, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει. Προτίθεται να ανοίγει μια κλινική στο Κιρκούκ και να ενισχύσει τη χειρουργική της ομάδα στο Τικρίτ και τη Χαουίτζα.
Η ΜΚΟ, που έχει συνεχή παρουσία στο Ιράκ από το 2006, απασχολεί τουλάχιστον 300 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους Ιρακινούς.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook