Μετά την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας για τους βοσκοτόπους από την ολομέλεια της βουλής, πριν κλείσει για το καλοκαίρι, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε ολόκληρη την χώρα για τους κτηνοτρόφους, όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος την Τρίτη 17 Ιουνίου.
Η εν λόγω διαβεβαίωση δόθηκε από το βήμα της βουλής, κατά την έναρξη της λειτουργίας του Α΄ θερινού τμήματος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή
Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη γεωργία και κτηνοτροφία στο Νομό Ρεθύμνου.
Ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης, τόνισε πως τώρα βγαίνουν οι κανονιστικές αποφάσεις, γιατί επιφυλάσσεται και μια πολύ καλύτερη μεταχείριση για την κτηνοτροφία γενικότερα στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Όσον αφορά την υποστελέχωση των κτηνιατρικών ανέφερε πως υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού και ειδικότερα γεωτεχνικών μέχρι το 2016, αλλά εντωμεταξύ δεσμεύτηκε από του βήματος της βουλής, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης, να διευθετηθεί το θέμα της συγκεκριμένης υπηρεσίας του νομού Ρεθύμνου το ταχύτερο δυνατόν.
Ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός αναγνώρισε ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα, ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι μείζον θέμα που απαιτεί άμεση επίλυση, ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους αγρότες είναι σε πολύ καλή κατάσταση από άποψη στελέχωσης και ότι στη νέα ΚΑΠ οφείλει η χώρα να διασφαλίσει την στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. 
Εξήγγειλε ένα σχέδιο κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό των αρμόδιων Υπηρεσιών μέχρι το 2016, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, αλλά δεν δεσμεύτηκε για την άμεση ενίσχυση της Διεύθυνσης Γεωργίας Νομού Ρεθύμνου με κτηνίατρο με βάση την πρόταση «ενεργοποίησης» του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ από το 2008 για 5 θέσεις κτηνιάτρων στην Κρήτη, που λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων δεν προχώρησε.

Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε ότι η αναγνώριση του προβλήματος δεν αρκεί, ότι υπάρχει επείγον πρόβλημα όχι μόνο λειτουργίας των σφαγείων στο Νομό και διενέργειας ελέγχων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά δημιουργείται μείζον κίνδυνος δημόσιας υγείας όσο παρατείνεται η σημερινή κατάσταση. Τόνισε ότι σήμερα είναι η ώρα να αποδείξει έμπρακτα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι ενδιαφέρεται για την αγροτική οικονομία, να ενισχύσει τις Διευθύνσεις Γεωργίας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, να αξιοποιήσει τα Ερευνητικά Ιδρύματα, να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα που καταρρέει και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και όχι την πελατειακή συναλλαγή για τη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Απαιτείται, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, ένα σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, που θα διεκδικηθεί στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης από κοινού με τις συλλογικές εκπροσωπήσεις των αγροτών. Χρειάζεται δηλαδή ενεργητική προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, με όρους κοινωνικού συμφέροντος, αξιοπρεπούς επιβίωσης της υπαίθρου και των παραγωγών, με όρους αειφορίας και διατροφικής επάρκειας του πληθυσμού και όχι παθητική προσαρμογή και εκχώρηση του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος σε μεγάλα επιχειρηματικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook