«Παράθυρο» για «λελογισμένη μείωση» του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, της τάξης του 15%- 20%, ανοίγει η κυβέρνηση και το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τις συζητήσεις με την τρόικα εντός του Ιουλίου.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι το αίτημα αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά θα προβάλει το «όπλο» της ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και το γεγονός της αποτυχίας του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στην περίπτωση που υπάρξει το «ναι» της τρόικας, μια μείωση της τάξης του ΕΦΚ κατά 20% (σήμερα, ο ΕΦΚ είναι 0,33 ευρώ ανά λίτρο) θα επιφέρει πτώση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 8- 10 λεπτά ανά λίτρο.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μια ενδεχόμενη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, θα πρέπει να συνδυαστεί με την εντατικοποίηση των δράσεων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, κάτι που επιμόνως ζητεί η τρόικα. Παράλληλα, άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι εάν είναι θετική η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, τότε θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για γενικότερες μειώσεις στη φορολογία, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα έχει υλοποιηθεί και το διαρθρωτικό σκέλος των μνημονιακών υποχρεώσεων (όπως, για παράδειγμα, προσθέτουν οι ίδιοι, οι απολύσεις στο Δημόσιο).
Σημειώνεται, ότι από τον Μάιο πέρυσι, η κυβέρνηση είχε επιδώσει στην τρόικα δύο φακέλους με τα αιτήματα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα υπάρξει αλλαγή, καθώς εκεί ο ΕΦΚ είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη).
Η μεν μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υλοποιήθηκε, με θετικά αποτελέσματα. Αντίθετα, λόγω της διατήρησης του υψηλού ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, την περίοδο 2012- 2013 καταγράφηκε μια καθαρή απώλεια περίπου 300 εκατ. ευρώ, καθώς, οι επιπλέον εισπράξεις που προέκυψαν, ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις σημαντικές απώλειες από τον ΦΠΑ, λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης. Σύμφωνα, τέλος, με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, και στην περίπτωση της μείωσης του ΕΦΚ, θα παραμείνει το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, ώστε η ελάφρυνση για τα νοικοκυριά να είναι μεγαλύτερη.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook