Με την κατηγορία για συνέργια στη δολοφονία 344.000 ανθρώπων συνελήφθη στις ΗΠΑ ένας πρώην φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Ο Γιόχαν Μπράιερ, 89 ετών σήμερα, συνελήφθη στις ΗΠΑ με γερμανικό ένταλμα σύλληψης και χθες ο δικαστής αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου διέταξε την παραμονή του στη φυλακή μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη εμφάνισή του στο δικαστήριο τον Αύγουστο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Η Γερμανία επιδιώκει την έκδοση του Μπράιερ, ο οποίος κατηγορείται για συνέργια στη δολοφονία τουλάχιστον 344.000 ανθρώπων στο ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπίρκεναου στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη το κατηγορητήριο, ο Μπράιερ κατηγορείται ότι συμμετείχε και υποκίνησε τις ναζιστικές θηριωδίες.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο Μπράιερ, ένας συνταξιούχος κατασκευαστής εργαλείων γεννημένος στην πρώην Τσεχοσλοβακία, κατηγορείται ότι εργάστηκε ως ένοπλος φρουρός στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 1952 μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

newpost.gr