Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου για διατάραξη των συνεδριάσεων του δικαστηρίου παραπέμπεται  η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα.

Όπως είναι γνωστό, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2008, η γενική συνέλευση των δικηγόρων του Ηρακλείου ψήφισε υπέρ της κατάληψης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα του Εφετείου. Η κατάληψη έληξε στις 22 Οκτωβρίου.

Η γενική συνέλευση των δικηγόρων αποφάσισε να αναστείλει την κινητοποίηση μετά τη γραπτή δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη ότι θα προωθήσει ταυτόχρονα την ίδρυση και λειτουργία και των τεσσάρων Εφετείων για τα οποία υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Από την επομένη της λήξης της κατάληψης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ενώ στην πορεία κατατέθηκε ενώπιον του μηνυτήρια αναφορά από Ηρακλειώτη, ο οποίος στρεφόταν κατά της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου, υποστηρίζοντας ότι διέπραξε ποινικό αδίκημα και έτσι θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην πταισματοδίκη που χειρίστηκε την υπόθεση. Οι έγγραφες εξηγήσεις δόθηκαν μέσω υπομνήματος που κατέθεσαν από κοινού ο πρόεδρος, Βασίλης Λαμπρινός και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Δε θεωρούμε ότι διαπράξαμε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, αλλά ότι ασκήσαμε δικαιώματα παρεχόμενα στους Έλληνες πολίτες από το ισχύον Σύνταγμα, αγωνιζόμενοι όχι για «συντεχνιακά» συμφέροντα του κλάδου μας, αλλά για την άρση της υφισταμένης απαραδέκτου καταστάσεως και για την αποκατάσταση της διαταραγμένης ισονομίας των πολιτών της Ανατολικής Κρήτης κατά την προσφυγή των στη δευτεροβάθμια δικαιοσύνη, καθώς και για τη διαφύλαξη του δικαιώματος των για δίκαιη δίκη, όπως αυτή προβλέπεται από την, έχουσα υπερνομοθετική ισχύ κατ\’ άρθρο 28 του Συντάγματος, Ευρωπαϊκή Σύμβαση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook