O «Σύλλογος φίλων του περιβάλλοντος» του Δημοτικού Διαμερίσματος Σοκαρά Δήμου Γόρτυνας με επιστολή του ευχαριστεί την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, σχετικά με το ιατροκοινωνικό πρόγραμμα που υλοποιεί σε όλη τη χώρα, αφορμή του οποίου ήταν να σωθεί η όραση ενός νεαρού ατόμου από ολική τύφλωση.

Στην επιστολή αναφέρεται:

\”Με τη την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε δημόσια για το τεράστιο έργο της, την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων.

Συνεπής στην παράδοση πολιτισμού και προσφοράς προς την κοινωνία η Ένωση υλοποιεί ιατροκοινωνικό πρόγραμμα του οποίου η δράση του απλώνεται σε όλη τη χώρα.

Για το σκοπό αυτό έχει συγκροτήσει ομάδα που αποτελείται από :26 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων -προερχόμενοι από νοσοκομεία της χώρας- 7 νοσοκόμους και 7 άτομα γραμματειακή υποστήριξη.

Το παραπάνω πρόγραμμα της ΠΕΚΣ τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Μακεδονίας & Θράκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους τοπικούς Καππαδοκικούς Συλλόγους.

Σκοπός του η πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας σε άτομα -κυρίως τρίτης ηλικίας- τα οποία διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κέντρα υγείας.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εξετάσεις: • Κλινική εκτίμηση από Γενικό Ιατρό (πνεύμονες, καρδιά, μέτρηση αρτηριακής πίεσης) • εκτίμηση κοιλίας, ψηλάφηση-ακρόαση αρτηριών και με χρήση μηχανημάτων doppler αγγείων από Χειρουργό και Αγγειοχειρουργό , • Εξέταση από Ωτορινολαρυγγολόγο, εξέταση από Οφθαλμίατρο, • Εξέταση από Οδοντίατρο, • Εξέταση από Ορθοπεδικό, • Εξέταση από Ειδικό Μαστολόγο, • Εργαστηριακός έλεγχος με μέτρηση χοληστερίνης, προσδιορισμό τριγλυκεριδίων, προσδιορισμός σακχάρου αίματος, γενική ούρων. Επίσης γίνεται καταγραφή και έλεγχος των χορηγουμένων φαρμάκων.

Από τον Αύγουστο του 2011 ,όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα , έως και σήμερα ,η ομάδα των ιατρών έχει επισκεφθεί 43 χωριά , από τον Έβρο έως την Κρήτη κι έχει εξετάσει περί τα 3200 άτομα.

Στις 4 Μαΐου 2014 ,ημέρα Κυριακή , στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος επισκέφθηκε το Σοκαρά ιατρική ομάδα που αποτελούνταν από: 10 γιατρούς, 4 νοσηλευτές και 5 άτομα γραμματειακή υποστήριξη.

Επικεφαλής της ήταν ο καθηγητης αγγειοχειρουργικής κος Θωμάς Γερασιμίδης ενώ το συντονισμό είχε ο πρόεδρος της ΠΕΚΣ κος Φάνης Ισακίδης.

Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του Σύλλογου Καππαδοκών- Μικρασιατών Κρήτης σε συνεργασία με τους παρακάτω τοπικούς φορείς του Δημοτικού Διαμερίσματος Σοκαρά του Δήμου Γόρτυνας:

1. Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος με έδρα τα Φαραγγιανά,
2. Πολιτιστικό Σύλλογο Αποϊνίου ‘Οι Βάκιωτες’,
3. Ενορία Σοκαρά και
4. Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Σοκαρά.

Εθελοντικά προσήλθαν και έλαβαν δωρεάν τις προαναφερθείσες ιατρικές υπηρεσίες οι κάτοικοι του χωριού.

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας την πρωτοβουλία των ανθρώπων της Ένωσης οι οποίοι σε εποχή οικονομικής κρίσης και κοινωνικής απαξίωσης ξεπερνούν τους εαυτούς τους και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο τις άκρως σημαντικές για τον τόπο υπηρεσίεςτους.

Σε μόλις 3 ημέρες πάνω από 300 συνάνθρωποί μας εξετάστηκαν. Πολλοί από αυτούς, όντες ανασφάλιστοι δε θα μπορούσαν καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσουν προληπτικά για τους εαυτούς τους από μόνοι τους.

Η προσπάθεια αυτή εθελοντισμού δεν μπορεί παρά να επαινεθεί με τα ωραιότερα λόγια ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, καθώς κάλυψε κενά και υποχρεώσεις που όφειλε να είχε καλύψει η πολιτεία και δεν το έκανε.

Μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι από την προσπάθεια αυτών των υπέροχων ανθρώπων σώθηκε η υγεία ενός νέου συγχωριανού μας .Χάρη στη διάγνωση πρόβληματος στον κερατοειδή του ματιού του, που δεν το γνώριζε ,και υπήρχε κίνδυνος τύφλωσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Την επόμενη ημέρα πραγματικά επισκέφθηκε νοσοκομείο του νομού μας και προγραμματίστηκε εγχείρηση για την αποκατάσταση του προβλήματος υγείας.

Κατόπιν όλων αυτών οι αναφερόμενοι φορείς και οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Σοκαρά εκφράζουμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ προς την ομάδα αυτή για την προσπάθεια που καταβάλλουν και ελπίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι η κρίση αξιών που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία αυτούς τους γενναίους δε θα τους αγγίξει και θα συνεχίσουν να προσφέρουν αυτό το υπέροχο έργο.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook