Λίγο πριν τις 15.30 έφτασε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη σύζυγό του.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ κυρίαρχος σκοπός του είναι να κλείσει όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχουν σχέση με το λιμάνι του Πειραιά, να επιβεβαιώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του σε μια σειρά άλλους τομείς και κυρίως να εδραιώσει την παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πύλη της Ανατολής προς την Ε.Ε.

Οι δύο πρωθυπουργοί οδεύουν προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα πραγματοποιήσουν επίσημη συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και διμερών συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας, των υποδομών, του τουρισμού, των εξαγωγών. Μετά την συνάντηση θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Το βράδυ το ζεύγος Σαμαρά θα παραθέσει δείπνο στο πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας στο Μουσείο της Ακρόπολης αφού προηγηθεί ιδιωτική ξενάγηση. 

Σήμερα και αύριο, πέραν των επίσημων συνομιλιών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υπογραφή συνολικά 19 ελληνοκινεζικών συμφωνιών ύψους άνω των 6,4 δισ. δολ.

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο της Κίνας ως πρωταγωνιστή σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Σαμαράς θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Λι Κετσιάνγκ, ενώ θα ακολουθήσει σειρά επαφών Ελλήνων υπουργών με τα μέλη της αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Κινέζο πρωθυπουργό.

Την Παρασκευή το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα επισκεφθούν μαζί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά και το απόγευμα θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φόρουμ «Κίνα - Ελλάδα, Ναυτιλία Επενδύσεις Εμπόριο». Το μεσημέρι ο κινέζος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ταξίδι του κινέζου πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Κρήτη όπου επίσης θα συνοδεύεται από τον κ. Σαμαρά. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της από το φορτωμένο ταξίδι του Κινέζου πρωθυπουργού που θεωρούν ότι σηματοδοτεί την απόφαση της χώρας για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

protothema.gr