Τελευταία ενημέρωση: 21:03

Πλησιάζει η ώρα της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων για τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και χιλιάδες μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ προκειμένου να συνεχίσουν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, από το 1984 που υποδέχτηκε τους πρώτους φοιτητές, μέχρι και σήμερα έχει διαγράψει μια πορεία που βρίσκει απήχηση και εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως αποδεικνύουν οι διεθνείς διακρίσεις που λαμβάνει το Ίδρυμα για το ερευνητικό του έργο.

Δεκάδες απόφοιτοι του Πολυτεχνείου έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό και έχουν διακριθεί ανάμεσα στους καλύτερους εκπροσώπους της επιστήμης τους.

Στο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των τελευταίων τάξεων των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων και με σκοπό την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωσή τους σε σχέση με τις προοπτικές σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και την περαιτέρω σταδιοδρομίας τους.

Στην εκδήλωση εκπρόσωποι των Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης παρουσίασαν στους μαθητές το πρόγραμμα σπουδών, τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των νέων μηχανικών και τις συνθήκες απασχόλησής τους στην αγορά εργασίας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση μέσω της ιστοσελίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης: www.tuc.gr

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε μια σύντομη περιγραφή των σπουδών που προσφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ ενδεικτικά αναφέρεται μια από τις δεκάδες περιπτώσεις αποφοίτων του ιδρύματος που το όνομά τους απασχόλησε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Μία ιστορία επιτυχίας και έμπνευσης!

Η Δρ. Φωτεινή Αγραφιώτη απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία κάνει μεταδιδακτορική έρευνα (Post-Doc) στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δημιούργησε την πρώτη ηλεκτρονική «ταυτότητα καρδιάς». Το HeartID ήταν το αποτέλεσμα της διδακτορικής της διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και φέρνει νέα δεδομένα, στην ασφάλεια, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην τηλεϊατρική και σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Αναπτύχθηκε με την τεχνολογία της «βιομετρικής κρυπτογραφίας» η οποία «κλειδώνει» τα καρδιογραφήματα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί κάποιος να «αναγνωριστεί», χωρίς να χρειαστεί να «ξεκλειδωθούν» οι «ευαίσθητες πληροφορίες» που υπάρχουν στο καρδιογράφημα, από τους χρήστες (π.χ. εταιρείες) του λογισμικού. Το HeartID προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο του Πανεπιστημίου του Τορόντο όσο και της κυβέρνησης του Οντάριο, που επένδυσαν, προκειμένου να δημιουργήσει η απόφοιτος, ως συνιδρύτρια, την εταιρεία «Bionym», την μοναδική εταιρεία παγκοσμίως, που κατασκευάζει συστήματα ασφαλείας από ιατρικά σήματα.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης με μια σύντομη ματιά

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1977 στα Χανιά και υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές τον Οκτώβριο του 1984. Εφέτος γιορτάζει 30 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Με πέντε μονοτμηματικές σχολές μηχανικών και αντίστοιχα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που καλύπτουν ευρύ φάσμα της επιστήμης των μηχανικών, το Πολυτεχνείο Κρήτης προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένου κύρους.

Κατά σειρά έναρξης λειτουργίας τους, οι Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι οι ακόλουθες:

•  Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ)

•  Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ)

•  Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (HMMY)

•  Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΜΗΠΕΡ)

•  Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΑΡΜΗΧ)

Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης     

Η εκπαίδευση που παρέχει η Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης εφοδιάζει τους φοιτητές με ικανότητες και δεξιότητες αναγκαίες για το δυναμικό σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής, προϊόντων και υπηρεσιών. Το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής συνδυάζει γνώσεις μαθηματικών, φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμοσμένης οικονομικής και διοικητικών επιστημών. Η ειδικότητα του ΜΠΔ έχει ευρύ πεδίο δράσης. Σήμερα οι απόφοιτοι απασχολούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής σε βιομηχανίες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΤΕΕ και έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα της κλασσικής κατηγορίας μηχανολόγων μηχανικών.

Ιστοσελίδα: http://www.pem.tuc.gr/  

Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Στόχος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων είναι η εκπαίδευση μηχανικών ικανών να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων  για την αναζήτηση, εκμετάλλευση και επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών. Έμφαση δίνεται στους τομείς του ορυκτού πλούτου που διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, έτσι ώστε να καλύπτονται οι σημερινές αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες της.

Η Σχολή προσφέρει τη βασική εκπαίδευση του Μηχανικού, καθώς και εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα αυτόµατη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, εντοπισµό συγκεντρώσεων ορυκτών και παρατηρήσεις γεωδυναµικών φαινοµένων µε δορυφόρους, γεωφυσικές τεχνικές υψηλής διακριτικής ικανότητας για αρχαιολογία, γεωδυναµική, τεχνικά έργα και περιβαλλοντικές εφαρµογές, αξιολόγηση πρώτων υλών µε χρήση ηλεκτρονικής µικροσκοπίας, κ.λ.π. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι απόφοιτοι της Σχολής ΜηχΟΠ, οι οποίοι µετά το πέρας των σπουδών τους αποκτούν τον τίτλο του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, έχουν την κατάρτιση που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικονοµίας της χώρας µας και να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του διεθνούς ανταγωνισµού.

Ιστοσελίδα: http://www.mred.tuc.gr/ 

Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Οι σπουδές στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αποσκοπούν στην εκπαίδευση μηχανικών σε θέματα σύγχρονης τεχνολογίας στα πεδία της ηλεκτρονικής, των συστημάτων, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Δίνεται έμφαση στη χρήση των υπολογιστών, στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, στα ηλεκτρονικά συστήματα μετρήσεων και ελέγχου, στη ρομποτική, στους αυτοματισμούς και εφαρμογές τους στη βιομηχανία, στα ψηφιακά τηλεπικοινωνιακά συστήματα και ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα επικοινωνιών, στην επεξεργασία και αναγνώριση φωνής, στο υλικό μοντέρνων υπολογιστικών συστημάτων, στα μοντέρνα πληροφοριακά συστήματα και διανεμημένα υπολογιστικά και πληροφοριακά συστήματα. Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΤΕΕ και εντάσσονται στην κλασσική κατηγορία ηλεκτρολόγων μηχανικών.

Ιστοσελίδα: http://www.ece.tuc.gr/  

Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος

Η Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος έχει ως αποστολή τη διδασκαλία και έρευνα της περιβαλλοντικής επιστήμης και μηχανικής και την κατάρτιση επιστημόνων μηχανικών ικανών να συμβάλλουν στη μέτρηση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον. Ο Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός έχει ως κύρια ενασχόληση το σχεδιασμό και εφαρμογή  προγραμμάτων για την προστασία, ανάπτυξη και εν γένει διαχείριση του περιβάλλοντος, την εκπόνηση ή τον έλεγχο προγραμμάτων διαχείρισης φυσικών ή ανθρωπογενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τεχνικών έργων ή άλλων δραστηριοτήτων.

Τα προγράμματα σπουδών παρέχουν επιστημονικές γνώσεις μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές: σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία μονάδων καθαρισμού υγρών αποβλήτων, αερίων εκπομπών, αστικών απορριμμάτων, τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, διαχείριση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επιφανειακών και υπόγειων νερών, συστήματα μέτρησης ρύπανσης αέρα, νερών και εδάφους, εξυγίανση εδάφους και αποκατάσταση υπογείων νερών, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επικινδυνότητας, έλεγχος θορύβων και ακτινοβολιών. Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΤΕΕ και εντάσσονται στην  κλασσική κατηγορία πολιτικών ή χημικών μηχανικών.

Ιστοσελίδα: http://www.enveng.tuc.gr/ 

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αποσκοπεί στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση με γνώσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, συνδέοντας τη θεωρία με το σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο έχει αποστολή και σκοπό να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση με τη διδασκαλία και την έρευνα των επιστημονικών περιοχών της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας-χωροταξίας, της αρχιτεκτονικής τεχνολογίας, της προστασίας και αποκατάστασης μνημείων και συνόλων, καθώς και της περιβαλλοντικής-οικολογικής διάστασης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Το Πρόγραμμα Σπουδών καλύπτει τις παραπάνω θεματικές ενότητες με μαθήματα σχετικά με τον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, τον Αστικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, την Ιστορία και τη Θεωρία της Αρχιτεκτονικής και της Τέχνης, την Αρχιτεκτονική Τοπίου, την Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας, την Αρχιτεκτονική Τεχνολογία, τις Εικαστικές Τέχνες, την Αποκατάσταση Κτηρίων και Συνόλων. Συμπληρώνεται ακόμη με γενικές γνώσεις θετικών επιστημών (μαθηματικά, στατιστική) και στοιχεία κοινωνικών επιστημών. Παρέχεται ακόμη στους φοιτητές της Σχολής η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής στην ίδια τη Σχολή τους καθώς και σε άλλες Σχολές του Πολυτεχνείου. Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΤΕΕ στην κατηγορία των αρχιτεκτόνων μηχανικών.

Ιστοσελίδα: http://www.arch.tuc.gr/

Οι Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο του Μηχανογραφικού Δελτίου. Πληροφοριακά παρατίθενται οι βάσεις εισαγωγής κατά τις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις.

Βάσεις εισαγωγής 2013:
• Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης 12898
• Μηχανικών Ορυκτών Πόρων 11130
• Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 14452
• Μηχανικών Περιβάλλοντος 12217
• Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 16027
Οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης

Οι απόφοιτοι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου Κρήτης απασχολούνται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σε βιομηχανίες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, δημόσιους οργανισμούς, και κάνουν καριέρα σε εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και άλλους οργανισμούς στο εξωτερικό, όπως π.χ. Philip Morris International, PepsiCo International, Microsoft, Wells Fargo (San Francisco-HΠΑ), Hollander Sleep Products (Καναδάς), OLAF – European Anti-Fraud Office – European Commission (Βέλγιο), Nuance Communications (Ελβετία), SVOX AG (Ελβετία), Credit Suisse (Ελβετία), ITpreneurs (Ολλανδία), Oracle EBS & SAP R3 (Γαλλία), Audi (Γερμανία), Continental (Γερμανία), fischer (Γερμανία), EASA – European Aviation Safety Agency (Γερμανία), European Space Agency (Γαλλία), Research Centre for Energy Management at ESCP Europe Business School (Μ. Βρετανία), PERSEE – MINES-ParisTech/ARMINES (Γαλλία), RIACS/NASA Ames Research Center (ΗΠΑ), TIM/ISSCO (Γενεύη), Horizon Digital Economy Research Institute (Μ. Βρετανία).

Ταξινόμηση

Ο ισχυρός ερευνητικός και εξωστρεφής προσανατολισμός του Πολυτεχνείου Κρήτης, από τον οποίο ωφελούνται τα μέγιστα οι απόφοιτοί του σε κάθε τους κίνηση εντός ή εκτός Ελλάδος, επιβεβαιώνεται από πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν τις δημοσιεύσεις των ερευνητών του να έχουν υψηλό βαθμό απήχησης, τον υψηλότερο μεταξύ άλλων ελληνικών ΑΕΙ, καθώς επίσης και από την πρόσφατη ταξινόμηση Πανεπιστημίων που έγινε με την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατ’ αρχάς στις κατευθύνσεις των μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων, μέσω του συστήματος u-multirank.

Χρήσιμες ιστοσελίδες και τηλέφωνα

Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

www.pem.tuc.gr   |  Γραμματεία: 28210 37255

Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

www.mred.tuc.gr   |  Γραμματεία: 28210 37657 

Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

www.ece.tuc.gr   | Γραμματεία: 28210 37218 

Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος

www.enveng.tuc.gr   |  Γραμματεία: 28210 37781 

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

www.arch.tuc.gr   | Γραμματεία: 28210 37102 

Σπουδές

www.tuc.gr/studies.html 

Φοιτητές

http://www.tuc.gr/3940.html & www.tuc.gr/students.html

Σπουδές
www.tuc.gr/studies.html

Φοιτητές
http://www.tuc.gr/3940.html & www.tuc.gr/students.html

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook