Κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη Κρήτη.

Η ειδική μονάδα της ΕΛΑΣ θα αναλάβει μαζί με την Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης και τις υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις που έχουν διατεθεί, την φύλαξη και προστασία της κινεζικής αντιπροσωπίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κιεστάνγκ, ο οποίος από σήμερα θα επισκεφθεί τη χώρα μας και αύριο αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη.

6uXzD

Ο Κινέζος πρωθυπουργός μάλιστα θα συνοδεύεται από τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σήμερα τον υποδέχτηκε στην Αθήνα με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων από κινεζικά οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ενισχύοντας την παρουσία των Κινέζων στην Ελλάδα στα πρότυπα της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Άλλωστε το ενδιαφέρον της Κίνας για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο και τα ζητήματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχουν οι δύο πλευρές.

Στην περίπτωση της Κρήτης οι Κινέζοι ενδιαφέρονται κυρίως για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι, για το οποίο πρόσφατα επαναπροκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την δημοπράτησή του, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από εταιρείες κολοσσούς, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και ελληνικές εταιρείες σε σύμπραξη με αντίστοιχες του εξωτερικού.

Οι Κινέζοι είχαν μάλιστα επιχειρήσει να "πάρουν" και στο παρελθόν το έργο, όχι όμως μέσα από τις διαδικασίες του πρώτου διαγωνισμού ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος. Αυτή τη φορά τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά, καθώς το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων για το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης είναι έντονο, για πρώτη φορά από την επίσημη αναφορά του έργου η οποία έγινε το 2003...

Μην ξεχνάμε και το ενδιαφέρον τους στο παρελθόν για το περιβόητο λιμάνι του Νότου στη Κρήτη μια υπόθεση που δεν προχώρησε, αλλά και την εμπλοκή τους τα τελευταία χρόνια με το κρητικό ελαιόλαδο και της προσπάθειες των τοπικών φορέων να βάλουν το προϊόν στα ράφια της αχανής κινεζικής αγοράς με μικρή  - και σε αυτή την περίπτωση - επιτυχία...

Η ειδική μονάδα της ΕΛΑΣ θα αναλάβει μαζί με την Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης την φύλαξη και προστασία της κινεζικής αντιπροσωπίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος από σήμερα θα επισκεφθεί τη χώρα μας και αύριο αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη.

Δρακόντια μέτρα ασφαλείας

Η άφιξη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κιεστάνγκ, του Έλληνα ομολόγου του και της συνοδείας τους έχει σημάνει συναγερμό στην τοπική ΕΛΑΣ η οποία καταστρώνει ένα λεπτομερές σχέδιο για την προστασία των Κινέζων στα σημεία όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα βρεθούν.

Πάνοπλοι αστυνομικοί, από όλες τις υπηρεσίες εμπλέκονται στα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν από την άφιξη της κινεζικής αποστολής στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου μέχρι και την αναχώρησή τους από αυτό.

Οι ενδιάμεσοι σταθμοί, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία όπου θα βρεθούν θα θυμίζουν πραγματικά φρούρια καθώς τα μέτρα θα είναι αυστηρά προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση...

Η ειδική μονάδα της ΕΛΑΣ θα αναλάβει μαζί με την Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης την φύλαξη και προστασία της κινεζικής αντιπροσωπίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος από σήμερα θα επισκεφθεί τη χώρα μας και αύριο αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη.

Μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της Κρήτης που θα αναλάβουν τα μέτρα ασφαλείας με το κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, το οποίο πέρα από τους ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες της Μονάδας θα περιλαμβάνει και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για αυτές τις περιπτώσεις.

Άλλωστε τις τελευταίες ώρες οι συσκέψεις των ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας στη Κρήτη διαδέχονται η μία την άλλη προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί.

defenceline.gr/Γιώργος Λαμπράκης