Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για θέματα ασφαλείας, στρατηγός Κάσεμ Άτα, “οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλήρως το διυλιστήριο του Μπαϊτζί", το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης”.

Εργαζόμενος στο διυλιστήριο δήλωσε και αυτός ότι οι τζιχαντιστές έχουν αποσυρθεί, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσαν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, προσθέτοντας ότι οι μαχητές εγκατέλειψαν το διυλιστήριο έπειτα από σφοδρές επιθέσεις που πραγματοποίησε εναντίον τους ο στρατός.

Χθες, οι σουνίτες μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση στο διυλιστήριο και κατόρθωσαν να διεισδύσουν σε αυτό, ενώ είχαν σφοδρές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις με αποτέλεσμα πολλές δεξαμενές πετρελαίου να τυλιχθούν στις φλόγες.

Οι αρχές είχαν κλείσει το διυλιστήριο την Δευτέρα και οι ξένοι εργαζόμενοι σε αυτό είχαν απομακρυνθεί ενώ ορισμένοι Ιρακινοί υπάλληλοι είχαν παραμείνει εκεί.

Η περιοχή του Μπαϊτζί βρίσκεται κοντά στην πόλη Τικρίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν, η οποία περιήλθε στον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) την περασμένη εβδομάδα.

Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί παρέχει πετρέλαιο στο σύνολο των ιρακινών επαρχιών και η παραγωγή του υπολογίζεται σε 600.000 βαρέλια ημερησίως.

newsit.gr