Την «ετυμηγορία» για το σκάνδαλο Siemens παρέδωσε στην δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας την ομιλία του για τα εθνικά θέματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τοποθετήθηκε στο ζήτημα της πολιτικής διαφθοράς: “Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα. Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πώς μπήκαν στην πολιτική, πώς προχώρησαν και πώς βγήκαν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κείμενο, τώρα, για το σκάνδαλο Siemens, όπου καταλογίζονται οι ευθύνες τόσο στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη όσο και σε επτά πρώην και έναν νυν υπουργό του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής :
Κώστας Σημίτης
C4I – Ανάθεση SAIC
«… Στις 16.7.2002 υπό την Προεδρία του η ως άνω επιτροπή (σ.σ.ΔΕΣΟΠ) αποφασίζει ο διαγωνσιμός να γίνει με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης από περιορισμένο κατάλογο εταιρειών, να περιλαμβάνεται στον ίδιο διαγωνισμό το ΤΕΤΡΑ ενώ μεχρι το 2002 κανείς δεν συζητούσε για αυτό. Ετσι όπως καταθέτουν μάρτυρες η saic υποχρεώθηκε να συνεργαστεί με την SIEMNENS επειδή μπήκε το ΤΕΤΡΑ στο σύστημα. Με αυτό τον τρόπο έβαλαν την SIEMENS στο έργο και ανέβηκε το κόστος από 50 στα 211 εκατομμύρια ευρώ και ενώ το ΥΠΕΘΑ είχε δικό του C4I…»
ΟΤΕ- Προγραμματικές Ν 446/1996
«Τον Ιανουάριο 1996 ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χ. Κατσατνίδης προτείνει στον Σημίτη την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο μεγάλων προμηθειών του δημοσίου η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις εκολές του 1996. Ωστόσο τον Απρόλιο του 1997 και ενώ ο Καστανίδης απουσιάζει στο εξωτερικό πραγματοποιείται έκτακτη σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου και ματαιώνεται η σύσταση της ως άνω αρχής με αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό σε παραίτηση Καστανίδη στις 30.8.1997 ο οποίος σε επιστολή της παραίτησης αναφέρει ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μου στο Υπουργείο ως εμπόδιο στην άσκηση των παιγνίων τους» και αντικαθίσταται από τον Μαντέλη έμπιστο του Σημίτη πως ως πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ έχει υπογράψει μαζί με τον Θ. Τόμπρα τις πρώτες αναθέσεις ψηφιακών παροχών το 1987-88 στην Siemens Intracom
Σχέση Σημίτη – Τσουκάτου. Μαύρα ταμεία Siemens
Έχει προκύψει από την ομολογία του κ. Τσουκάτου, στενού συνεργάτη του κ. Σημίτη ότι ποσό 1 εκατ. γερμανικών μάρκων το πήρε από την Siemens, το έδωσε στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ>
Γιάννος Παπαντωνίου
C4I
«Συμμετείχε στα ΚΥΣΕΑ… Αποφάσισε στις 30.8.2002 να χαρακτηριστεί το έργο ως ειδικό εξοπλιστικό… αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν να ζημιωθεί το δημόσιο και να ανοιχθούν δυνατότητες χρηματισμού και διαφθοράς υπηρεσιακών και πολιτικών προσώπων… Σε όλα τα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί και η μαρτυρία του Σίκατσεκ ότι για την ανάθεση του C4I χρειάστηκε να γίνουν παράνομες πληρομές σε υπουργεία».
Ευάγγελος Μαλέσιος
C4I
«Ηταν αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και συμμετείχε στην ΔΕΣΟΠ που αποφάσισε για την ανάγκη προμήθειας του C4I… πρέπει να διερευνηθεί ο χαρακτήρας της συμμετοχήςε του και η ενδεχόμενη ευθύνη του…»
Άκης Τσοχατζόπουλος
Προγραμματικές συμβάσεις ΟΣΕ
«…στην διαμόρφωση της εξέλιξης των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ και μαζί με του κ.κ.. Βερελή και Χριστοδουλάκη καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους εξέθεσαν το Ελληνικό Δημόσιο σε κίνδυνο σπουδαίας ζημίας υπογράφοντας την από 31.5.2002 επιστολή τος προς την ΕΝΑΕ… Ελέγχεται η συμμετοχή του… στο να μην εισπραχθούν οι ποινικές ρήτρες από την ανώμαλη εξέλιξη των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΣΕ με υπαιτιότητα της Siemens… οι ενδεχόμενες ευθύνες του για την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου από την ΕΕ στο ποσό 253 εκατομμύρια ευρώ…
Patriot – ΕΡΜΗΣ
«Υπάρχουν εμβασματα σε συνεργάτες του όπως 500.000 ευρώ στον Αντώνιο Καντά που ΄’εχει διατελέσει αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών στο ΥΠΕΘΑ… ως επίσης 5.000.000 στον Παύλο Νικολαϊδη προσωπικό φίλο του… Υπάρχουν επίσης κατά τον κ. Γκρόζο εμβάσματα 6.700.000 ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας ΤΟΡΚΑΣΟ…»
Τάσος Μαντέλης
ΟΤΕ
Για τα 450.000 γερμανικά μάρκα που βρέθηκαν στον λογαριασμό του

Νίκος Χριστοδουλάκης
ΟΣΕ
«…Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να διευκρινιστεί αν με πράξεις και παραλήψεις του συνετέλεσε στο να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Siemens – ΟΣΕ»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Να ερευνηθεί
Α) αν ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ (2000-2002) συμμετείχε στην λήψη αποφάσεων που έχουν σχέση με την διαμόρφωση ή εξέλιξη προγραμματικών ή εκτελεστικών συμφωνιών από τις οποίες έχει προκύψει ζημιά του ΟΤΕ και του Ελληνικού Δημοσίου.
Β) ενεχόμενη ευθύνη που προκύπτει από το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει εγερθεί κατά της SIEMENS αγωγή…

Χρίστος Βερελής
ΟΣΕ
«Ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών θα πρέπει να ερευνηθεί αν και μέχρι ποιού σημείου συντέλεσε με πράξεις ή παραλήψεις του μαζί με τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Χριστοδουλάκη στην πρόκληση ζημιών εις βάρος του Δημοσίου κατά την διοίκηση και διαχείριση της υπόθεσης μεταβίβασης των Ελληνικών Ναυπηγείων στην HDW… Αναγκαίο είναι ωστόσο να αναφερθεί ότι δύο βουλευτές της ΝΔ (Νερατζής, Κόλλια) δεν δέχθηκαν ότι για τον κ. Βερελή προκύπτει θέμα περαιτέρω έρευνας ενώ ο κ. Αποστολάκος δέχθηκε την περαιτέρω διερεύνηση εκφράζοντας επιφυλάξεις …
Για τα στελέχη της ΝΔ, θεωρεί στην αξιολόγησή της η αξιωματική αντιπολίτευση πως «ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε.\”

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook