Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου παρέσχε στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ελλάδα, αφού καλωσόρισε τον κ. Χαρδούβελη στο συμβούλιο, ανέφερε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα πρώτα 6 προαπαιτούμενα έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ παρείχε και τη διαβεβαίωση πως η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα γίνει με ανοιχτή και διάφανη διαδικασία.

Ερωτηθείς για το εάν ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε το Eurogroup για ελληνικούς σχεδιασμούς που συνδέονται με μείωση της φορολογίας ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως ο Έλληνας υπουργός δεν έκανε καμία τέτοια αναφορά.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει πρώτα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τέταρτη δόση. Από τη στιγμή που τα εφαρμόσει θα ακολουθήσει η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας μετά το καλοκαίρι», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει όσους μέσα στην ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζουν πως υπάρχει χώρος για μανούβρες και αναδιαπραγμάτευση όρων του προγράμματος ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Δεν ξέρω τι χώρο για μανούβρες αναζητεί η κυβέρνηση διότι δεν μας ενημέρωσε. Υπάρχουν ορόσημα και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως οι αποφάσεις του Νοεμβρίου 2012 σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έθεταν τρεις προϋποθέσεις: Την επίτευξη πρωτογενούς, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος («το οποίο δεν ισχύει» – which is not the case) και την διαπίστωση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη.

Ο απερχόμενος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σχολιάζοντας την αναφορά περί αναδιαπραγμάτευσης τόνισε πως η αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου γίνεται κάθε τρίμηνο με την αναθεώρηση του προγράμματος. Δεικτικά ανέφερε πως η τελευταία αξιολόγηση διήρκεσε 9 μήνες.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ που μετείχε στο Eurogroup ερωτήθηκε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδος μετά τον Μάιο του 2015. Όπως είπε, το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και από το τελικό ποσό που θα μείνει αδιάθετο από τα 11 δισ. ευρώ που υπάρχουν δεσμευμένα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως παραμένουν διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αλλά η εκταμίευση τους εξαρτάται από τα προαπαιτούμενα, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Ο ίδιος είπε πως ο EFSF έχει εκταμιεύσει συνολικά 99 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και πέραν από τις εκκρεμείς δόσεις (2 δισ. ευρώ) παραμένουν αδιάθετα ακόμη 2 δισ. ευρώ περίπου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook