Στην επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής, ψηφιοποίησης και δημοσιοποίησης αναμνηστικών αντικειμένων και προσωπικών ή οικογενειακών ιστοριών που αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις της τραγωδίας που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα Europeana 1914-1918 (www.europeana1914-1918.eu) που πραγματοποιείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το Ίδρυμα Europeana, την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης, με σκοπό τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού αρχείου με προσωπικές ιστορίες για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Future Library και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή και ψηφιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιστοριών και αναμνηστικών αντικειμένων Ελλήνων που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ή όσων βρίσκονται στην κατοχή των συγγενών τους – ώστε να καταγραφούν και να αποτελέσουν πηγές ενημέρωσης, έρευνας και εκπαίδευσης για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο το έργο και η συμβολή των Ελλήνων που συμμετείχαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με επιστολή μέλη του προγράμματος, ζητούν τη συμβολή όλων στην προώθηση της εκστρατείας ψηφιοποίησης στους Έλληνες, οι οποίοι πιθανόν έχουν στην κατοχή τους επιστολές, φωτογραφίες, ημερολόγια, παράσημα, γράμματα ή κάθε λογής υλικό από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κάτοχοι τέτοιου είδους υλικού μπορούν:

1) Να τα φέρουν στη Διημερίδα Ψηφιοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32, 10679, Αθήνα, τηλ.: 210-3392092) στις 20 και 21 Ιουνίου 2014 από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 17:30 το απόγευμα. Εμπειρογνώμονες θα είναι στη διάθεσή τους για ψηφιοποίηση του υλικού τους, αλλά και για καταγραφή των προφορικών τους ιστοριών. Όλο το υλικό που θα ψηφιοποιείται, θα επιστρέφεται στους κατόχους του αυθημερόν και ταυτόχρονα θα δοθούν τιμητικά διπλώματα στους συμμετέχοντες.
2) Να τα φέρουν στις Ημέρες Ψηφιοποίησης που θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Σέρρες και Χανιά (Δημοτικές Βιβλιοθήκες, 27 & 28 Ιουνίου).
3) Να φωτογραφήσουν οι ίδιοι τα αντικείμενα τους ή να σαρώσουν (σκανάρουν) φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια κ.ά. και να τα μεταφορτώσουν στην ιστοσελίδα www.europeana1914-1918.eu ακολουθώντας τις οδηγίες.

Ο πόλεμος είχε σημαντική επίδραση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων που δεν βρέθηκαν στο μέτωπο των επιχειρήσεων, επομένως ο καθένας μπορεί να συμβάλει και με υλικό που παρουσιάζει την Ελλάδα την εποχή 1914-1918 ακόμα και αν αυτό δεν σχετίζεται με πολεμικά θέματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook