Τα θετικά σχόλια χθες από τη Moody's, εντείνουν την αίσθηση στην αγορά ότι επίκειται αναβάμιση από τον οίκο που ανοίγει τα «χαρτιά» του την 1η Αυγούστου. H Moody's αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη, στο 0,4% φέτος, με τη στήριξη από τουρισμό και επενδύσεις, μέσω και της αυξημένης απορρόφησης κοινοτικών πόρων και την επανεκκίνηση μεγάλων οδικών έργων.

Αποδίδει εύσημα για πρόοδο στα δημοσιονομικά και χαρακτηρίζει θετική για την αξιολόγηση (credit positive) τη βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών.

1. Είναι credit positive η επίτευξη σημαντικού πλεονάσματος 711 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014, αφού η υπέρβαση των στόχων καταγράφηκε παρά το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, εν μέσω διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Η υπεραπόδοση στηρίχθηκε στην καλύτερη φορολογική διοίκηση και έλεγχο των δαπανών, σημειώνει, υπενθυμίζοντας πως η χώρα έχει μακρύ ιστορικό φοροδιαφυγής και τα φορολογικά έσοδα δεν αντανακλούσαν την οικονομική ανάπτυξη που στηριζόταν στην κατανάλωση.

2. Η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα αμβλύνει τις πιέσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αντλήσει 10,1 δισ. σε νέα κεφάλαια και ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής εξασφάλισης, κυρίως από ξένους, χωρίς το νέο ομόλογο της Eurobank, και αυτό έχει συμβάλει στην εξάλειψη της χρηματοδότησης από τον ELΑ, ακριβότερης εκείνης μέσω της ΕΚΤ, με θετικές συνέπειες σε καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και έσοδα.

Η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων είναι περιορισμένη και παραμένουν οι προκλήσεις όσον αφορά στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης καταθέσεων και επαναφοράς σε προ κρίσης επίπεδα.

Το τραπεζικό σύστημα εκτιμά πως θα παραμείνει σε σύνολο ζημιογόνο φέτος, λόγω των προβλέψεων για τα υψηλά επισφαλή δάνεια.

in.gr