Τουριστικοί παράγοντες ζήτησαν από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να απομακρύνει από το θέρετρο Σαρμ-ελ-Σέιχ -όπου ακόμη νοσηλεύεται- τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ διότι, όπως υποστηρίζουν, επιδρά αρνητικά στον τουρισμό της περιοχής. Αποκαρδιωτικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο επικεφαλής της Επιτροπής Τουρισμού, Άχμεντ Μπαλμπάα, επιβεβαίωσε ότι ο φορέας του οποίου ηγείται θα προβεί σε επίσημο αίτημα προς τον πρωθυπουργό και το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας τη μετακίνηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μπαλμπάα επισημαίνει τα παράπονα των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που πλήττονται από τη μείωση της τουριστικής κίνησης.

Βασικός λόγος, το γεγονός ότι στην πόλη γίνονται διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ μπροστά από το νοσοκομείο όπου συνεχίζει να νοσηλεύεται ή κοντά σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου Μουνίρ Φάκρι Άμπντελ Νουρ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη ύφεση που γνωρίζει ο τουρισμός στην χώρα, καθώς από αυτό το σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της, η Αίγυπτος χάνει καθημερινά περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες, ο αριθμός των τουριστών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 έπεσε κατά 46% σε σχέση με το 2010.

Τα αποθέματα σε συνάλλαγμα στην Αίγυπτο περιορίστηκαν στα 28 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, το χαμηλότερο ποσό την τελευταία τετραετία (από 36 δισ. δολάρια που υπολογίζονταν στις 25 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις).

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ανάπτυξη της χώρας προβλέπεται φέτος να μην ξεπεράσει το 1% όταν πέρυσι υπήρξε στο ποσοστό του 5,1%.

Ακόμη και ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας Egyptair έχει πληγεί το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παραχωρήσει σύντομα στην Egyptair δάνειο 120 εκατ. δολαρίων για να ξεπεραστούν οι απώλειες των τελευταίων μηνών.