Με \”γκάζια\” στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το συντομότερο δυνατό τις επιχειρήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τον επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach, ξεκίνησε το συνέδριο Hellas for growth που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο και το ΥΠΟΙΚ με την υποστήριξη της Task Force.

Στην εναρκτήρια ομιλία του o πρόεδρος του ομίλου χρηματιστηρίου Αθήνων, Ιάκωβος Γεωργάνας, επεσήμανε ότι το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των νέων δανείων που μπορούν να δώσουν οι τράπεζες είναι 30 δισ. ευρώ ενώ η ΕΚΤ \”άνοιξε\” παράθυρο από το Σεπτέμβριο για επιπλέον χρηματοδοτήσεις 20 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος στοχευμένων μακροχρόνιων δανείων.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε σε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σήμερα περίπου 7.000 υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται 12-13 δισ. ευρώ σε νέα ίδια κεφάλαια επιπλέον των αναγκών τους σε κεφάλαια κίνησης.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω στην τοποθέτηση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι \”βασική προτεραιότητα η εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα\” και τόνισε ότι: \”Οι τράπεζες οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα στο ρόλο τους μετά την ανακεφαλοποίησή τους και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαιου και να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις\”.

Ο ίδιος αφησε \”ανοιχτό\” το ενδεχόμενο για φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις στο μέλλον, συνέδεσε όμως τα μέτρα ελάφρυνσης με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη.

\”Αυτό θα επιτευχθεί με τη διασφάλιση περιβάλλοντος δημοσιονομικής σταθερότητας και με την ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, επιτυγχάνοντας τη φορολόγησή του. Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι, όμως, επίσης αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της Ελληνικής οικονομίας που δεν φορολογείται\” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφορά έκανε επίσης στη μεγιστοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, την ακόμη ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, στη μείωση του κόστους δανεισμού αλλά και στην άντληση κεφαλαίων από εναλλακτικές, πλην τραπεζικού δανεισμού, πηγές χρηματοδότησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Horst Reichenbach της Task Force, ο οποίος επισήμανε ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής έχοντας επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ελλιπής ρευστότητα για τις επιχειρήσεις.

\”Η ανυπαρξία πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει και οι τράπεζες να αρχίσουν να παρέχουν δάνεια στην οικονομία και να σταματήσουν την πιστωτική συρρίκνωση\” ανέφερε χαρακτηριστικά ο H. Reichenbach.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στη συμβολή των ευρωπαικών ταμείων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως \”θα ήταν παράλογο να μην εκταμιευτούν τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα ακόμα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2014\”.

Ο επικεφαλής της Task Force, τόνισε ότι είναι ανάγκη πλέον να μειωθεί και η υπερφορολόγηση ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα επιτευχθεί με την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

capital.gr/Βασίλης Γεώργας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook