Στις 6.6.2014 το Τριμελές Εφετείο Χανίων αποφάσισε την αθώωση των δεκαέξι καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που δικάζονταν μαζί με τον Γ. Σταθάκη βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της διαχείρισης πόρων του πανεπιστημίου Κρήτης ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών και του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η υπόθεση αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης κονδυλίων του πανεπιστημίου την περίοδο 1996-2004 και έκλεισε οριστικά ύστερα από σχετική εισαγγελική εισήγηση και ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση αναφέρει:

Με την συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύεται ότι δικαίως απορρίφθηκε το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Σταθάκη καθώς για το διοικητικό σκέλος της εν λόγω υπόθεσης ο βουλευτής Χανίων και οι συνάδελφοι του είχαν ήδη αθωωθεί. Το βούλευμα της δικαιοσύνης αποδεικνύει τον προπαγανδιστικό τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο θέμα έγινε αντικείμενο ενασχόλησης από συγκεκριμένα τμήματα του δημοσιογραφικού κόσμου (και συγκεκριμένα από την εφημερίδα «Δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στις 23.9.2013) στην προσπάθεια τους να προσβάλουν την πολιτική αξιοπιστία και την ακεραιότητα τόσο του ίδιου του κ. Σταθάκη όσο και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, όμως, το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης αποτελεί και δικαίωση για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνολικά, του οποίου η ακεραιότητα προσβάλλονταν στο όνομα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά και των υποδειγματικών πανεπιστημιακών δασκάλων που επί μία δεκαετία ταλαιπωρούνται μόνο και μόνο επειδή επιτέλεσαν τις διοικητικές τους υποχρεώσεις με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Όλες οι ενέργειες για τις οποίες ελέγχονταν οι συνάδελφοι αφορούσαν συλλογικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του πανεπιστημίου, προωθούνταν με απόλυτη διαφάνεια και αποσκοπούσαν στην βελτίωση της λειτουργίας του ιδρύματος.

Οι προσπάθειες υπονόμευσης του κύρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενός ιδρύματος που με περιορισμένου πόρους και μέσα έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται σε ένα από τα 300 πανεπιστήμια διεθνώς, αποσκοπούσαν εξαρχής στην απαξίωση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των εργαζομένων του στο όνομα της ανάγκης περεταίρω συρρίκνωσης και απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.