Η Κύπρος είναι η περισσότερο εχθρική στους ομοφυλόφιλους, άνδρες και γυναίκες, χώρα μεταξύ 67 χωρών όπου έγινε σχετική ερευνά ενώ αντιθέτως η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην  πρώτη δωδεκάδα μεταξύ των χωρών που τρέφουν προς αυτούς και προς τις λεσβίες «διάθεση φιλική είτε/ και συμπεριφορά ανοχής». Αυτά αποκαλύπτει έκθεση του διεθνούς Κέντρου εναντίον της Ομοφοβίας

Στην «κόκκινη ζώνη» των χωρών που «δεν τρέφουν συμπάθεια» στους ομοφυλόφιλους είναι εκτός της Κύπρου, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η ΠΓΔ της Μακεδονίας, η Τουρκία, η Λευκορωσία, η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Ρωσία. Γενικώς χώρες με έντονα θρησκευτικά-λατρευτικά χαρακτηριστικά δείχνουν λιγότερη συμπάθεια και κατανόηση από άλλες χώρες, διαπιστώνει η έκθεση. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες ουδέποτε έγινε κάποια αξιόλογη εκδήλωση ομοφυλόφιλων.

Η Ισπανία, η Σουηδία και η Βρετανία είναι οι «περισσότερο φιλικές και θετικές» προς τους/ τις ομοφυλόφιλους, αναγνωρίζουν τους γάμους και τις υιοθεσίες τους και  έχουν «καθιερωμένες Ημέρες» γι αυτούς. Η Γερμανία και η Πορτογαλία σημείωσαν πέρυσι «αισθητή βελτίωση στην συμπεριφορά τους» έναντι εκδηλώσεων ομοφυλόφιλων, ενώ αντίθετα στην Λιθουανία και στην Ουγγαρία σημειώθηκε υποχώρηση, ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με λεσβίες και υιοθεσίες.

Η έκθεση, ορισμένα στοιχεία της οποίας κυκλοφορήσαν την περασμένη Δευτέρα, σημειώνει ότι «μολονότι η Ευρώπη θεωρείται ως παγκόσμιος ηγέτης σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και ισότητας υστερεί εντυπωσιακά σε ο,τι αφορά τους ομοφυλόφιλους».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook