Στις φλόγες έχει τυλιχθεί η διαφιλονικούμενη πόλη Αμπιέι στο Σουδάν, όπου ένοπλοι λεηλατούν τα πάντα, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών. Χιλιάδες άμαχοι συρρέουν, πλέον, προς το νότιο Σουδάν, το οποίο αναμένεται να κηρύξει την ανεξαρτησία του εν μέσω φόβων για έκρηξη νέου εμφυλίου πολέμου.

Η πόλη και η γύρω περιοχή είναι αντικείμενο διεκδίκησης από την κυβέρνηση του Χαρτούμ και από το νότιο Σουδάν. Υποτίθεται ότι θα ανακήρυσσε την ανεξαρτησία της τον Ιούλιο, αλλά στρατεύματα του βορρά την κατέλαβαν το περασμένο σαββατοκύριακο. Ο ΟΗΕ ζήτησε από το Χαρτούμ να αποσύρει το στρατό.

Η απόσχιση του Νότιου Σουδάν μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο ολοκαύτωμα, το καλοκαίρι.

Σε ανακοίνωση, η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν (Unmis) δήλωσε ότι καταδικάζει τις θηριωδίες που διαπράττονται από ενόπλους στην πόλη Αμπιέι. Υπογραμμίζει ότι οι στρατιώτες του βορρά «έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν» και ζητά από το Χαρτούμ να επέμβει για να τερματιστούν αυτές οι εγκληματικές ενέργειες.

Το νότιο Σουδάν χαρακτήρισε την κατάληψη της Αμπιέι, το περασμένο Σάββατο, σαν «κήρυξη πολέμου». Εκπρόσωπος του στρατού του Νότου είπε στο BBC ότι οι βόρειοι επιτέθηκαν στην περιοχή με 5.000 στρατιώτες, που σκότωσαν αμάχους και νότιους στρατιώτες.

Περί τους 20.000 ανθρώπους, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η κυβέρνηση του Χαρτούμ ισχυρίζεται ότι επενέβη αφότου 22 άνδρες της σκοτώθηκαν σε ενέδρα από τους νοτίους, την περασμένη Πέμπτη. Οι δυνάμεις του νοτίου Σουδάν αρνούνται πως ευθύνονται για την επίθεση.
Με την ειρηνευτική συμφωνία του 2005, με την οποία τερματίστηκαν 22 χρόνια εμφυλίου πολέμου, στην Αμπιέι δόθηκε το ειδικό καθεστώς κοινής διοίκησης βορείων και νοτίων.