Με δηλώσεις του από τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δημιούργησε προσδοκίες και άφησε να διαφανεί η σκοπιμότητα της από Ελληνικής πλευράς τεράστιας προβολής που τυγχάνει η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στη χώρα μας:

\”Το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Κρήτη θα το δείτε σε λίγα χρόνια, όταν θα δείτε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας πάει κάπου, αυτό αποτελεί τεράστια είδηση και τυγχάνει μεγάλης προβολής το σημείο οπου πάει. Χιλιάδες Κινέζοι θέλουν να επισκεφθούν τον τόπο που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός τους. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον\”

Για το αεροδρόμιο στο Καστέλι: \”Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο και φυσικά ενδιαφέρονται και οι εταιρείες από την Κίνα, οι μεγαλύτερες του είδους τους\”

Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ξενάγηση των δύο πρωθυπουργών στο αρχαιολογικό Μουσείο ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:00, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες των δύο ανδρών.

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης, καθώς αποτελεί το μοναδικό σταυροδρόμι της Μεσογείου: \”Ως το 2015 θα έχει αλλάξει ο πολιτιστικός χάρτης του νησιού με τα 61 έργα που εκτελούνται\”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δυνατότητα ανάπτυξης του τουρισμού επισημαίνοντας την σημαντική ξενοδοχειακή υποδομή που έχει το νησί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε πολλές αναφορές στον πολιτισμό της Κρήτης αλλά και στα κοινά σημεία του Κρητικού και του Κινεζικού πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός απηύθυνε τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, ενώ εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί η συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, με την προώθηση μιας ολόπλευρης συνεργασίας. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες θα έρθουν στην Κρήτη.

Ο Λι Κετσιάνγκ δώρισε στον Έλληνα ομόλογό του μια παραδοσιακή μάσκα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, συμβολικά, του δώρισε το πρώτο εισιτήριο του Νέου Μουσείου, αφού ο Κινέζος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος επίσημος επισκέπτης.

Λίγο πριν τις 13.00 οι δύο πρωθυπουργοί είχαν αποχωρήσει από το Μουσείο με προορισμό ξενοδοχείο στον Ανισαρά Χερσονήσου όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα για τον Κινέζο ομόλογό του.

Έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πλατεία Ελευθερίας υπήρχαν συγκεντρωμένοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ που διαμαρτύρονταν για τα κυβερνητικά μέτρα.


ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ…

Λίγο μετά τις 10:00 στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού πρώτος έφθασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο οποίος νωρίτερα έτυχε της υποδοχής στο αεροδρόμιο, από τον βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.  

\"\"

\"\"

Στην Κνωσό τον περίμεναν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Υπ.Πολιτισμού Κ.Τασούλας και η γ.γ. του Υπ.Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

\"\"

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρίσκονταν από νωρίς  ο περιφερειάρχης Στ.Αρναουτάκης και ο υφυπουργός Εργασίας Γ.Πλακιωτάκης.

\"\"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο περιφερειάρχης Κρήτης πραγματοποίησαν σύντομη ομιλία στο χώρο, ενώ στην Κνωσό έφθασε λίγο πριν τις 10.30 ο Κινέζος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και πολυμελή αντιπροσωπεία από την Κίνα.

\"\"

Την ξενάγηση, προγραμματισμένης διάρκειας περίπου μίας ώρα, ανέλαβε ο αρχαιολόγος κ.Σταμπουλίδης.

\"\"

\"\"

Νωρίτερα, την ενίσχυση της συνεργασίας στο τομέα του τουρισμού, της προώθησης των ποιοτικών Κρητικών προϊόντων αλλά και της συνεργασίας των ερευνητικών-επιστημονικών ιδρυμάτων συζήτησαν σε συνάντηση τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Ο Περιφερειάρχης αφού καλωσόρισε θερμά στη Κρήτη τον Κινέζο Πρωθυπουργό κ. Λι Κετσιάνγκ, αναφέρθηκε στις κοινές αξίες στο πολιτισμό ενώ έδωσε έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού στο τομέα του τουρισμού των ποιοτικών προϊόντων-Κρητική κουζίνα αλλά και στα πρωτοποριακά επιτεύγματα των παγκοσμίως αναγνωρισμένων ερευνητικών-επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού και στις δυνατότητες εξαγωγής τεχνογνωσίας. Ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα εκτιμώντας ότι η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο Κινέζος Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση αλλά και για την παρουσία του στη Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, ενώ ευχαρίστησε για τη συμβολή της Κρήτης στον επαναπατρισμό των χιλιάδων Κινέζων τον Φεβρουάριο του 2011 από την φλεγόμενη τότε Λιβύη. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κοινές πολιτισμικές-ιστορικές αξίες που ενώνουν τις δυο χώρες, εκφράζοντας τη θέληση του για τη περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας με τη Κρήτη, με την Ελλάδα γενικότερα.

Παράλληλα εξέφρασε το ενδιαφέρον ώστε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία της αυτοδιοίκησης μεταξύ των δυο χωρών, λέγοντας ότι η Κινεζική Κυβέρνηση ενισχύει το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα ο ίδιος «έπλεξε» το εγκώμιο των Κρητικών προϊόντων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, το Κρητικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο στο κόσμο.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη να υποδεχόμαστε το Πρωθυπουργό της Κίνας. Αυτό που συζητήσαμε ήταν η προώθηση των Κρητικών ποιοτικών προϊόντων στη Κίνα. Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες εξαγωγές, επίσης θέλουμε την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα, στη Κρήτη. Ακόμη επιδιώκουμε τη συνεργασία με τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα του νησιού μας με αυτά της Κίνας, και υποσχέθηκε ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα υπάρχει καλή συνεργασία. Εκτιμούμε ότι μόνο θετικά αποτελέσματα έχει αυτή η επίσκεψη στη Κρήτη» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

\"\"

Η συνάντηση του Περιφερειάρχη με το Κινέζο Πρωθυπουργό έγινε στη Χερσόνησο (ξενοδοχείο Creta Maris) παρουσία μελών του Υπουργικού Συμβουλίου της Κίνας, αλλά και των Αντιπεριφερειαρχών Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Μαρίας Λιονή, Θεανώς Βρέντζου, Πελαγίας Πετράκη, και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη.

Να σημειωθεί ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός βρίσκεται στο νησί από χθες (δειτε εδώ). 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook