Το μεγάλο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ραντεβού έχει προγραμματιστεί το Σάββατο (28/5) στο Λονδίνο. Πριν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Μπαρτσελόνα, στη Βρετανία θα φτάσει η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία…

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι μέρος του νέφους από το ισλανδικό ηφαίστειο θα καλύψει ολόκληρη την Ιρλανδία, τη Σκωτία και κάποια μέρη της νότιας Βρετανίας μέχρι τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης.

Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) ανακοίνωσε ήδη ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις από ορισμένες περιοχές της χώρας εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των αερομεταφορών ανακοίνωσε ότι αν η εκτόξευση στάχτης συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το σύννεφο μπορεί να φθάσει στον εναέριο χώρο της Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη.

Απειλή υπάρχει και για τη Σκανδιναβία, όπου η τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν θα φτάσει επίσης την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της φινλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα φτάσει στη νότια Φινλανδία την Τετάρτη. Για την ώρα, πάντως, δεν προβλέπεται κανένα κλείσιμο εναέριου χώρου, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Finnavia.

Στην Ισλανδία, τώρα, τα πράγματα φαίνεται πως βελτιώνονται και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας θα ανοίξει το αεροδρόμιο του Keflavik (το βασικό αεροδρόμιο της χώρας, κοντά στο Ρέικιαβικ) το βράδυ της Δευτέρας.

Η στάχτη αναμένεται πως δε θα ξεπεράσει τις 20.000 πόδια. Τα εμπορικά –επιβατικά και φορτηγά– αεροσκάφη εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεών τους σε ύψος περίπου 37-39.000 ποδών.

Οι όποιες αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών στις πτήσεις πρόκειται να εξαρτηθούν από την κατεύθυνση των ανέμων καθώς και το εάν οι αρχές θεωρούν ότι η ηφαιστειακή τέφρα θέτει σε κίνδυνο τις μηχανές των αεροσκαφών.

newsit

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook