Μετά από μία σύντομη διόρθωση, που δεν κράτησε περισσότερο από πέντε συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο ξαναβρήκε τον ανοδικό του βηματισμό και πέρασε ξανά πάνω από τις 1300 μονάδες.

Παράλληλα τονώθηκε και η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία βοηθήθηκε και από την είσοδο της ALPHA BANK στον δείκτη Eurostoxx600 και τις συνεπαγόμενες αγορές από τα index funds που παρακολουθούν τον εν λόγω δείκτη.

Η πορεία πλέον του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι στενά συνδεδεμένη με την πορεία των ξένων αγορών, αφού το 60% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς είναι στα χέρια ξένων επενδυτών. Είναι αναπόφευκτο λοιπόν, οι όποιες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά.

Η βοηθητική νομισματική πολιτική που ακολουθεί στην Ευρώπη ο κ. Ντράγκι σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στις Η.Π.Α. έχουν στρέψει το ενδιαφέρον αλλά και την ροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες χώρες στην Ευρώπη. Με σχεδόν μηδενικές επιτοκιακές αποδόσεις οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις με λογικές αποδόσεις, αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο. Το περιβάλλον αυτό ευνοεί τις χώρες της νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα τη χώρα μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες απέκτησαν ξανά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές τόσο το Ελληνικό δημόσιο όσο και αρκετές εγχώριες επιχειρήσεις και τράπεζες. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν αντληθεί ήδη μέσω εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων από τις αγορές και ετοιμάζονται ακόμα αρκετές νέες εκδόσεις. Το Ελληνικό δημόσιο προγραμματίζει μάλιστα την έκδοση νέου ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι, διάρκειας 7-10 ετών με ύψος έκδοσης 3-5 δις. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί η ρευστότητα για την αποπληρωμή παλαιών ομολόγων που λήγουν τον Αύγουστο και θα περιορισθεί το δημοσιονομικό κενό για την διετία 2015-16.

Τα βασικά ζητήματα στα οποία θα εστιάσει η αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι τα εξής ;

• Πολιτικές εξελίξεις – πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Προς το παρών, μετά τις ευρωεκλογές η αγορά δείχνει να δίνει χαμηλή βαρύτητα στο σενάριο πρόωρων εκλογών.
• Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων – επίτευξη των προαπαιτούμενων για την καταβολή της επόμενης δόσης. Οι ξένοι φοβούνται την μεταρρυθμιστική κόπωση στην χώρα μας, καθώς επίσης και την στροφή των κυβερνώντων προς μία περισσότερο λαϊκίστικη πολιτική. Ο τρέχων ανασχηματισμός άλλωστε εκπέμπει αντίστοιχα μηνύματα.
• Το κορυφαίο γεγονός πάντως θα είναι η επίσημη έναρξη των συζητήσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το κούρεμα του χρέους θα απομακρύνει οριστικά τον ελληνικό κίνδυνο και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των μακροπρόθεσμων επενδυτών στην ελληνική αγορά.

Επισημαίνουμε παράλληλα και το ζωηρό ενδιαφέρον για ελληνικές εταιρείες που εκδηλώθηκε στο πρόσφατο road show της Νέας Υόρκης. Το ενδιαφέρον των ξένων στρέφεται πλέον όχι μόνο στα βαριά χαρτιά αλλά και σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ξένοι επενδυτές προσβλέπουν στο επόμενο στάδιο μετά την ανάκαμψη στην οικονομική ανάπτυξη.
Μένει να δούμε εάν όλα αυτά θα σηματοδοτήσουν ένα καυτό καλοκαίρι στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οψόμεθα.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook