Αυστραλοί τζιχαντιστές, που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις του Ιράκ, συμμετείχαν στη μαζική εκτέλεση αιχμαλώτων στρατιωτών του τακτικού ιρακινού στρατού, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο. 

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των Αυστραλών, που έχουν συνταχθεί με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία.

Η κ. Μπίσοπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει ακυρώσει τα διαβατήρια κάποιων Αυστραλών τζιχαντιστών, εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τα διαβατήρια και άλλων και να αφαιρέσει την υπηκοότητα ορισμένων.

«Αυτοί είναι βάρβαροι άνθρωποι. Οι εκτελέσεις, οι δολοφονίες και το γεγονός ότι καυχώνται γι αυτές στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι μία τοξική μορφή τρομοκρατίας» είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως αν αυτά τα άτομα επιστρέψουν στην Αυστραλία, μπορεί να απειλήσουν ασφάλεια της χώρας.

Εκτιμάται πως 150 Αυστραλοί τζιχαντιστές πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία. Πρόκειται για άτομα αραβικής καταγωγής, που έχουν πολιτογραφηθεί Αυστραλοί.