Ο Γερμανός Χένρικ Μάτσκε οδηγεί το εικονιζόμενο αυτοκίνητο με την δύναμη της σκέψης... Αυτή τη στιγμή σκέφτεται να στρίψει "δεξιά¨" το τιμόνι και το αυτοκίνητο υπακούει τυφλά στην εντολή που δίνει ο εγκέφαλός του. 

Το εικονιζόμενο I.X κινείται στους δρόμους με μέση ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα με τον οδηγό του να επιδεικνύει τις τεχνολογικές ικανότητες του αυτοκινήτου ενώ είναι καλωδιωμένος με 16 αισθητήρες.

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος που κινείται με την δύναμη της σκέψης ανήκει στο πρόγραμμα του εργαστηρίου "Freie" από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα, υπό τον τίτλο "Brain Driver",στόχο έχει την αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών σημάτων προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Σκεφτείτε να μπορεί κανείς να οδηγήσει μία νταλίκα απλά και μόνο με την σκέψη. Αυτό βεβαίως θα ήταν ευχής έργο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Για παράδειγμα, τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν πιθανόν στο μέλλον απλά να σκεφθούν τους όρους: "δεξιά", "αριστερά" ή "ευθεία" για να κατευθύνουν το όχημα στο οποίο επιβαίνουν προς την κατεύθυνση που επιθυμούν. Όπως αναφέρει το BBC, η καινοτόμα τεχνολογία που ανέπτυξαν επιστήμονες του εργαστηρίου Freie του Πανεπιστημίου του Βερολίνου χρησιμοποιεί αισθητήρες που μετρούν τα εγκεφαλικά κύματα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται και στα εγκεφαλογραφήματα. 

Με την μέθοδο αυτή κατάφεραν να μετατρέψουν τα βιοηλεκτρικά πρότυπα κύματα σε εντολές ελέγχου, όπως “αριστερά”, “δεξιά”, “επιτάχυνση” ή “φρένο”.

Το υπό δοκιμή αυτοκίνητο μπορεί να εκτελεί μόνο τέσσερις βασικές κινήσεις, δηλαδή “αριστερά”, “δεξιά”, “επιτάχυνση” και “φρένο”. Το μεγάλο μειονέκτημα του αυτοκινήτου που κινείται με τη σκέψη είναι να καθοριστεί μία προσιτή τιμή πώλησης καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι αρκετά δαπανηρή.

protothema.gr