«Αμαρτίες» δεκαετιών, με συμμετοχή σε ορισμένες περιπτώσεις και του επίσημου κράτους, έχουν φέρει ώς τώρα στην επιφάνεια οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν τον περασμένο μήνα στον Μαραθώνα, την Πεντέλη και τη Νέα Πεντέλη.

Στις ενστάσεις τους οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες επικαλούνται οικοδομικές άδειες που έχουν χορηγηθεί νόμιμα, κρατικά παραχωρητήρια, αλλά και δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της καμπάνιας «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις».

Ανεπίσημες καταγραφές αναφέρουν ότι στις τρεις περιοχές υπάρχουν περίπου 10.000 οικοδομές σε δασικές περιοχές, ενώ το πρόβλημα θα ενταθεί με τις νέες αναρτήσεις χαρτών, που ώς το φθινόπωρο θα έχουν καλύψει νέες περιοχές, όπως Φυλή, Αγιος Στέφανος, Κηφισιά, Ανθούσα και Σταμάτα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ολόκληροι νομοί, όπως Ηλείας, Καβάλας κ.λπ.

Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 400.000 αυθαίρετα, από τα οποία σχεδόν 150.000 στην Αττική, βρίσκονται σε δασικές ζώνες. Με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, εξετάζεται η καταγραφή και κατηγοριοποίησή τους, ώστε να ακολουθήσει ένα είδος «τακτοποίησης» με την καταβολή προστίμου, που είναι και ο διακαής πόθος του οικονομικού επιτελείου. Δεν αποκλείεται ακόμη και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις.

Από τις τρεις πρώτες αναρτήσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα. Οι προσφυγές, παρά τα αναμενόμενα, είναι ιδιαίτερα λίγες. Ως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 750 και υπολογίζεται ότι θα φθάσουν το πολύ τις 2.000. Η προθεσμία λήγει την 1η Ιουνίου, ενώ ιδιοκτήτες που παραμένουν στο εξωτερικό έχουν περιθώριο άλλες 10 ημέρες. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν ότι οι Ελληνες σε όλα τα θέματα είναι «της τελευταίας στιγμής». Υποστηρίζουν όμως ότι στις περιπτώσεις των δασικών χαρτών οι θιγόμενοι δεν διαθέτουν αξιόπιστα στοιχεία για να υποβάλουν αντιρρήσεις. Να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο, οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τριμελείς επιτροπές μέσα σε δύο μήνες και στη συνέχεια επικυρώνεται ο δασικός χάρτης. Μετά την ανάρτηση, ιδιοκτήτες με ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως δασικά έχουν δικαίωμα μόνον προσφυγής στο ΣτΕ.

Από την πρώτη αξιολόγηση των ενστάσεων προκύπτουν τα εξής:

* Οι περισσότερες αφορούν την Αγία Τριάδα Πεντέλης, μια περιοχή που είχε ενταχθεί στο σχέδιο, αλλά χωρίς έγκριση των δασικών αρχών, με αποτέλεσμα να καταπέσει στο ΣτΕ. Οι ιδιοκτήτες έχουν προσκομίσει νόμιμες οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί ώς την ακύρωση του σχεδίου και διεκδικούν την εξαίρεση των ακινήτων τους.

* Στην περίπτωση του οικισμού «Αύρα» Μαραθώνα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 όλη η περιοχή ήταν δασική. Σήμερα είναι πυκνοδομημένη και υπάρχουν μόνον μερικές συστάδες δένδρων. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Πάντειο Πολιτεία.

* Αρκετοί ιδιοκτήτες επικαλούνται δημόσια παραχωρητήρια, τα οποία όμως αφορούν μόνον γεωργικές εκμεταλλεύσεις όταν σήμερα «καλλιεργούνται»… οικοδομές.

* Αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν προσκομίσει ως δικαιολογητικά τις δηλώσεις για τα αυθαίρετά τους που είχαν κάνει στο πλαίσιο των νόμων 720/1979 και 1337/1983. Τότε για την υποβολή δηλώσεων δεν προβλεπόταν η προσκόμιση βεβαίωσης από το Δασαρχείο. Υπήρχε όμως η πρόβλεψη ότι με την καταβολή των πρώτων δόσεων θα γινόταν η προσωρινή εξαίρεση του αυθαιρέτου από την κατεδάφιση. Στη συνέχεια οι πολεοδομίες ήταν υποχρεωμένες να κάνουν αυτοψίες, να διαπιστώσουν αν το κτίσμα βρίσκεται ή όχι σε δασική περιοχή και τότε να εκδώσουν απόφαση οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση. Κατά τα ελληνικά «έθιμα», στη συντριπτική πλειονότητα η διαδικασία έμεινε στην πρώτη φάση.


enet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook