Αντί να «πέσει» το Taxisnet λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων Ε1, έχει πέσει ….«νέκρα» στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της αναβλητικότητος φορολογουμένων και λογιστών που «ποντάρουν» στην νέα παράταση και λένε «έχουμε μέρες ακόμα» για να μπουν στο gsis.gr.

Είναι ενδεικτικό ότι, αντί για να μπουν περισσότεροι για να υποβάλουν δήλωση, στο Taxisnet μπαίνουν διαρκώς …λιγότεροι! Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει δήλωση μόλις 3.145.000, από τα 5,8 εκατ. φορολογούμενους. Στο ίντερνετ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες προσυμπληρωμένες δηλώσεις και βεβαιώσεις αποδοχών που δεν έχουν μπει οι ενδιαφερόμενοι για να τα κοιτάξουν και να πατήσουν υποβολή. Την περασμένη Τρίτη είχαν μπει για να καταθέσουν δήλωση 135.000 φορολογούμενοι και μετά ο ρυθμός διαρκώς έπεφτε, στους 115.000 την Πέμπτη και κάτω από 100.000 το σαββατοκύριακο.

Πρακτικά, το σύστημα είναι «άδειο» από επισκέπτες αλλά αυτό σημαίνει ότι και αν ακόμη δοθεί παράταση, αν μπουν πάλι τελευταία στιγμή κατά χιλιάδες οι φορολογούμενοι «της τελευταίας στιγμής», το σύστημα θα κινδυνεύει να καταρρεύσει και πάλι.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν θα πρέπει να δοθεί παράταση μέχρι τις 15 ή 20 Ιουλίου, ενώ η 25η Ιουλίου φαίνεται να μην αποτελεί πλέον την πιο πιθανή ημερομηνία. Η παράταση όμως πρέπει να δοθεί με νόμο και δεν αρκεί μια υπουργική απόφαση, για να αλλάζει ξανά και ξανά. Έτσι οι υπόχρεοι όχι μόνον δεν κερδίζουν τίποτε, αφού η ημερομηνία πληρωμής των φόρων είναι ενιαία για όλους (31 Ιουλίου) ενώ απειλούνται και με …πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων.

protothema.gr