Πώς ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία; Στρατολογώντας παιδιά και στέλνοντας τα στη μάχη, με την υπόσχεση ότι θα τους παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση, όπως υποστηρίζει έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Σύμφωνα με την έκθεση, παιδιά ηλικίας 15 ετών εκπαιδεύονται από τους τζιχαντιστές στη Συρία ώστε να συμμετάσχουν σε αποστολές αυτοκτονίας και βομβιστικές επιθέσεις.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλείται ανθρώπινες μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά στρατολογούνται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το Μέτωπο Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Μέτωπο, καθώς και από δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υπό τον έλεγχο Κούρδων.
«Η φρίκη των συγκρούσεων στη Συρία επιδεινώνεται όταν στην πρώτη γραμμή μπαίνουν παιδιά», αναφέρει η Πριγιάνκα Μοταπάρθι, που συνέταξε την έκθεση σύμφωνα με μαρτυρίες 25 παιδιών.
Όπως ανέφεραν τα ανήλικα, τα οποία πολέμησαν στο πλευρό των ανταρτών, έδρασαν σαν ελεύθεροι σκοπευτές, δραστηριοποιήθηκαν σε συνοριοφυλάκια, φρόντισαν τραυματίες και μετέφεραν πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή, κλήθηκαν από τους αντάρτες να συμμετάσχουν στον… αγώνα επειδή το ζήτησε ο Αλλάχ.
Ο 16χρονος Ματζέντ δήλωσε πως μέλη του Μετώπου Αλ Νούσρα τον προσέγγισαν στην πόλη της Συρίας, Ντεράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, λέγοντας του ότι τον επέλεξε ο Αλλάχ.
Στο μεταξύ οι αστυνομικές δυνάμεις του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), δεν περιορίζονται στη στρατολόγηση αγοριών, αλλά και κοριτσιών, τα οποία στέλνουν στα συνοριοφυλάκια των περιοχών υπό κουρδικής κατοχής.
Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάποιες από τις ομάδες επιχείρησαν να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν τη χρήση παιδιών στη μάχη. Μάλιστα, το Ισλαμικό Μέτωπο, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του στο HRW, υποστήριξε ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε παιδιά.
«Δε δίνουμε ποτέ όπλα σε νέους άνδρες και δε τους δίνουμε την ευκαιρία να ενταχθούν στο Μέτωπο, εκτός αν επιβεβαιώσουμε έπειτα από εκτεταμένους ελέγχους ότι είναι άνω των 18 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισλαμικού Μετώπου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook