Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει ο ομαδικός βιασμός της 16χρονης Liz στην Κένυα. Η νεαρή κοπέλα επέστρεφε από την κηδεία του παππού της όταν έξι άνδρες της επιτέθηκαν και την βίασαν και μετά την πέταξαν σε βόθρο βάθους έξι μέτρων.

Η απίστευτη εξέλιξη της ιστορίας, πέραν από τη φρικιαστική πράξη, είναι ότι οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τους δράστες τους έβαλαν να κουρέψουν το γρασίδι γύρω από το αστυνομικό τμήμα και μετά τους άφησαν ελεύθερους.

Οχτώ μήνες μετά τον βιασμό, ομάδες γυναικών μέσω της ιστοσελίδας Avaaz.org συλλέγουν υπογραφές ώστε να μην υποφέρει άλλη γυναίκα όπως η Liz που αυτή τη στιγμή κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Έχοντας συλλέξει πάνω από 1,5 εκατομμύρια υπογραφές, μάχονται για την αποκατάσταση της υγείας της άτυχης έφηβης και για τον τερματισμό του μισογυνισμού, των βιασμών και για την παραδειγματική τιμωρία των δραστών ανάλογων εγκληματικών πράξεων από εδώ και στο εξής.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της καμπάνιας:

\”Η ιστορία τρόμου που έζησε η Liz έχει συνταράξει την Κένυα και τώρα οι πολιτικοί και η αστυνομία είναι υπό πίεση για να δράσουν. Όμως, οργανώσεις γυναικών στην Κένυα λένε πως δεν θα γίνει τίποτα εάν η κυβέρνηση δε δεχτεί παγκόσμια πίεση. Μας καλούν λοιπόν να βοηθήσουμε επειγόντως για να εξασφαλίσουμε πως θα απονεμηθεί δικαιοσύνη και πως ο εφιάλτης της Liz θα αποτελέσει σημείο καμπής στην επιδημία βιασμών στην Κένυα.

Κανείς ως τώρα δεν έχει βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, ούτε οι βιαστές αλλά ούτε και η αστυνομία. Ήρθε όμως η ώρα να δράσουμε. Ας σταθούμε στο πλευρό της Liz τώρα, πριν οι βιαστές και η αστυνομία διαφύγουν. Κάνε κλικ παρακάτω, για να απονεμηθεί δικαιοσύνη για την Liz και να εξασφαλίσουμε ότι κανένα άλλο κορίτσι, πουθενά δε θα υποστεί ξανά τέτοια βία.

Σύμφωνα με τη μητέρα του κοριτσιού, οι βιαστές επέστρεψαν στο σπίτι της Liz για να χλευάσουν την οικογένεια. Είχαν κάθε λόγο να συμπεριφέρονται λες και ήταν υπεράνω του νόμου, αφού η αστυνομία καταχώρισε το έγκλημα τους ως μια απλή ‘επίθεση’. Στη συνέχεια μάλιστα, η αστυνομία ζήτησε απ’τη μητέρα της Liz να την ‘πλύνει’, καταστρέφοντας έτσι σημαντικά ιατροδικαστικά στοιχεία. Πάνε αρκετοί μήνες τώρα και η Liz βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο και δυσκολεύεται ακόμη και να περπατήσει. Παρόλα αυτά, μόνο ένας απ\’ τους έξι δράστες έχει συλληφθεί και κρατηθεί για περισσότερο από μια ημέρα.

Η ιστορία της Liz είναι ένα ακραίο παράδειγμα ενός συχνού παρόλα αυτά φαινομένου. Στην Κένυα, δύο στα τρία κορίτσια και ένα στα δύο αγόρια έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά. Στις αρχές του χρόνου, μια δικαστική απόφαση-ορόσημο έκρινε ένοχη την αστυνομία γιατί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Το δικαστήριο διέταξε την αστυνομία να υπερασπιστεί την αυστηρή νομοθεσία κατά του βιασμού που ισχύει στην Κένυα. Παντού ο βιασμός θεωρείται έγκλημα απ’το νόμο, αλλά πολύ συχνά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται από εκείνους που έχουν την ευθύνη τα προστατεύουν τις κόρες μας. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, ξεκινώντας με τη Liz.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν έχουν τα χρήματα ή την κατάλληλη εκπαίδευση για να υπερασπιστούν το νόμο. Αλλά πόση εκπαίδευση μπορεί να χρειάζονται για να καταλάβουν ότι ο βιασμός δεν μπορεί να τιμωρείται με το κούρεμα του γκαζόν; Αν καταφέρουμε να φέρουμε τους βιαστές της Liz και την αστυνομία ενώπιων της δικαιοσύνης, θα δώσουμε το παράδειγμα στην αστυνομία ώστε να χειρίζεται από εδώ και στο εξής τον βιασμό ως κακούργημα και όχι ως πλημμέλημα. Υπόγραψε τώρα για να απονεμηθεί δικαιοσύνη στη Liz και για να βοηθήσεις να δώσουμε ένα τέλος στο μισογυνισμό.

Απ’το Αφγανιστάν μέχρι την Ιαπωνία, τα μέλη του Avaaz έχουν σταθεί στο πλευρό θυμάτων βιασμού από κάθε γωνιά του κόσμου και έχουν αγωνιστεί κατά της σεξιστικής βίας. Μπορεί να μη μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για τη Liz, αλλά μπορούμε να αποτρέψουμε μελλοντικές επιθέσεις βιασμού. Ας το κάνουμε λοιπόν.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook