Υποχώρηση της επιδημίας HIV/AIDS η οποία είχε έπληξε τους χρήστες ενδοφλέβιων ενέσεων (ΧΕΝ) στη χώρα μας το 2011 καταγράφεται σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Το έτος 2012 θεωρείται μαύρη σελίδα στην εγχώρια επιδημιολογική ιστορία της λοίμωξης AIDS/HIV. Ο ιός HIV μεταδίδεται ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα. Από το 2011 μέχρι τις 31/10/2013 δηλώθηκαν συνολικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ 1.041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν καταλήξει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 αναφέρθηκαν 230 χρήστες ναρκωτικών ουσιών που ήταν οροθετικοί, έναντι 506 που είχαν δηλωθεί το έτος 2012. 
Η επισήμανση αυτή έγινε αρμοδίως τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της συντονιστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της HIV- AIDS επιδημίας στους ΧΕΝ από το υπουργείο Υγείας, παρουσία της υφυπουργού Υγείας κυρίας Κατερίνα Παπακώστα. 
Στην επιτροπή, την οποία συντονίζει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Τζένη Κρεμαστινού, συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κρατικοί φορείς, αλλά και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο της χρήσης ουσιών καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης.
Η επιτροπή ασχολήθηκε με την τρέχουσα εικόνα της επιδημίας στους ΧΕΝ, τη διασύνδεσή τους με τους φορείς απεξάρτησης και τις Μονάδες Λοιμώξεων, τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο της χρήσης ουσιών και στον περαιτέρω σχεδιασμό παρεμβάσεων. Διότι όπως υπογράμμισε και η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ «παρά την εικόνα υποχώρησης της επιδημίας στους ΧΕΝ κρίνεται αναγκαία η συνεχής εγρήγορση αλλά και η παρουσία παρέμβασης των αρμόδιων φορέων στο χώρο».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook