Τρείς ημέρες θα διαρκέσει το φεστιβάλ της πρώτης συνάντησης, μετά απο σχεδόν μισό αιώνα, των \”χίπις\” στα Μάταλα. Μετά απο την πρωτοβουλία του Γερμανού Αρν Στροχμάγιερ να οργανώσει μια \”επιστροφή\” των παιδιών των λουλουδιών του \’60, το τριήμερο 11-13/6 εκτιμάται πως περίπου 10.000 άτομα θα περάσουν απο τα Μάταλα.

Όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Αρν Στροχμάγιερ, θέλησε να διοργανώσει μία συνάντηση των χίπις στα Μάταλα, δεν φανταζόταν ότι ένα… reunion θα έπαιρνε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Η ιδέα του για τη συνάντηση πήρε παγκόσμιο κινηματικό χαρακτήρα. Ο ίδιος επισκέφτηκε πρώτη φορά τα Μάταλα το 1967 και ερωτεύτηκε την περιοχή. Και θέλησε να ζωντανέψει ξανά τον θρύλο.

Ο Δήμος Φαιστού, μόλις πήρε το μήνυμα από τον Γερμανό, αντί να φέρει προσκόμματα και να ζητά εξηγήσεις, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να προβάλλει την περιοχή.

Και όπως λέει στο Capital.gr ο κ. Γιάννης Χαρκιωτάκης, ειδικός σύμβουλος του Δήμου Φαιστού \”μας δόθηκε μία ευκαιρία να προβάλλουμε την περιοχή μας. Υπήρχε διεθνές ενδιαφέρον. Και αυτό εκμεταλλευτήκαμε. Πιάσαμε την ευκαιρία και γιγαντώσαμε το θέμα. Διοργανώνουμε λοιπόν ένα τριήμερο φεστιβάλ με θέμα τα 60s και 70s και στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης και να το μεταδώσουμε\”.

Και επειδή βρισκόμαστε σε εποχή οικονομικής κρίσης το φεστιβάλ είναι δωρεάν, όπως δωρεάν είναι και το κάμπινγκ, που μπορεί αν φιλοξενήσει 1.500 άτομα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των χίπις ύστερα από περίπου μισό αιώνα. Και καθώς όλα ξεκίνησαν από τον Αρν Στροχμάγιερ, το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν.

Τρεις μέρες διαρκεί το φεστιβάλ, τρεις είναι και οι άξονες του. Το Σάββατο 11/6 είναι η επίσημη έναρξη με την παρουσίαση του λευκώματος του Αρν Στροχμάγιερ, όπου έχει προσκληθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού. Ενώ θα διοργανωθεί και ένα κρητικό γλέντι στο χώρο των Ματάλων.

Το πρόγραμμα της δεύτερης και τρίτης μέρας είναι ανάλογο.

Από το πρωί θα ξεκινά με μουσική, καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή 15 συγκροτήματα ελληνικά και ξένα για να παίξουν live. Ενώ θα γίνονται beach party που θα διαρκούν μέχρι το πρωί.

Η πλαζ στα Μάταλα θα είναι επίσης ανοικτή, ενώ οι σπηλιές τη μέρα θα είναι επισκέψιμες.

Οι εξέδρες που θα παίζουν τα συγκροτήματα θα έχουν φόντο τις σπηλιές.

Παράλληλα έχει ληφθεί μέριμνα για τα παιδιά των επισκεπτών, καθώς θα λειτουργεί οργανωμένος χώρος φύλαξης με δραστηριότητες για παιδιά (αθλοπαιδιές, δημιουργική απασχόληση με ζωγραφική, επιδείξεις, κλόουν κλπ).

Επίσης θα λειτουργούν εκθέσεις με τοπικά προϊόντα της Κρήτης.

Οι διοργανωτές θα είναι ευχαριστημένοι αν η προσέλευση στο φεστιβάλ πλησιάσει τις 10.000 άτομα. Υπολογίζουν 3.000 άτομα τη μέρα, χωρίς όμως να αποκλείεται και μεγαλύτερη.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ηγεσία της ΕΛΑΣ θα έχει συναντήσεις τις επόμενες ημέρες με αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος για τη διάθεση σκαφών το τριήμερο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης και από τη θάλασσα σε περίπτωση ανάγκης, ενώ επαφές θα γίνουν και με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε πρώτη φάση την αστυνομία απασχολεί το θέμα της ομαλής κυκλοφορίας και της διευκόλυνσης όλων όσοι βρεθούν στην περιοχή.

(capital.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook