Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε σήμερα ότι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ ευθύνονται για την επίθεση κατά την οποία ένας 15χρονος Ισραηλινός, ο Μοχάμεντ Καρκάρα, σκοτώθηκε την Κυριακή στον κατεχόμενο από το Ισραήλ τομέα των υψιπέδων του Γκολάν.
Αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαινε το παιδί, γιος συνεργαζόμενου με τον ισραηλινό στρατό στην κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων με τον συριακό τομέα του Γκολάν.
«Εχουμε την ανάλυση, όλα τα στοιχεία και είναι σαφές ότι οι συριακές αρχές, οι δυνάμεις του Ασαντ, εκτόξευσαν τον πύραυλο που σκότωσε παιδί…και πρέπει να πληρώσουν το τίμημα. Ελπίζω ότι η Δαμασκός έλαβε το μήνυμα», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στην επίθεση με βολές κατά θέσεων του συριακού στρατού, σκοτώντας δέκα Σύρους στρατιώτες.
«Θεωρώ ότι το Ισραήλ απάντησε όπως έπρεπε να κάνει, σε αυτήν την περίπτωση και σε όλες τις άλλες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ένας ισραηλινός πολίτης, ένα αγόρι, δολοφονήθηκε νε ψυχρώ και να μην αποδοθεί καμία ευθύνη», πρόσθεσε ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
Το Ισραήλ βρίσκεται επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία. Κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 κατέλαβε έκταση 1.200 τ.χλμ. στα υψίπεδα του Γκολάν, την οποία στη συνέχεια προσάρτησε, σε μία απόφαση που δεν αναγνωρίσθηκε από τη διεθνή κοινότητα. Εκταση 512 τετρ. χλμ. στο Γκολάν παραμένει υπό συριακό έλεγχο.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος είναι παρούσες στο Γκολάν, ενώ ορισμένες περιοχές ελέγχονται από δυνάμεις αντικαθεστωτικών ανταρτών, περιλαμβανομένων και τζιχαντιστικών ομάδων που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ. Στην περιοχή του Γκολάν δραστηριοποιούνται επίσης και οι μαχητές της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook