Η Ελλάδα μπορεί να χάσει ξανά την πρόσβαση στις αγορές, προειδοποιεί εμμέσως με συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor\’s για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Moritz Kraemer. Και προσθέτει ότι η επιστροφή στις αγορές ομολόγων δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις αξιολογήσεις.
“Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν ακόμα πολύ από το να είναι αυτοδιατηρούμενες και να μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνες τους. Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι το πόσο βελτιώνεται το προφίλ χρέους της ελληνικής κυβέρνησης από την πολύ σημαντική επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του επίσημου τομέα”, λέει ο Kraemer.
“Εάν μάθαμε κάτι από την κρίση της Ευρωζώνης, είναι το πόσο γρήγορα κάποιος μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές ξανά. Θα ήταν πρόωρο να κρίνουμε από το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά”.
Παρόμοια στάση είχε τηρήσει την περασμένη εβδομάδα και η Fitch, εξηγώντας ότι η επιστροφή της Κύπρου στις αγορές ομολόγων μπορεί να είναι θετική, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η Ελλάδα φέρεται να προσανατολίζεται στη νέα έκδοση ομολόγου.
Ο Kraemer προειδοποιεί ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ακόμα πολλή δουλειά να κάνουν για να μειώσουν τα χρέη και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους. Επομένως, εκτιμά ότι οι αξιολογήσεις τους δεν αναμένεται να αναβαθμιστούν έως ότου οι οικονομίες τους βρεθούν σε καλύτερη κατάσταση.
“Δεν υπάρχει ανάγκη να αναβαθμιστούν οι αξιολογήσεις έως ότου βελτιωθούν τα θεμελιώδη”, είπε. Όπως εξήγησε, οι χώρες που έχουν κάνει την περισσότερη πρόοδο στη μείωση των χρεών τους είναι η Ιρλανδία και η Ισπανία. Και οι δύο αυτές έχουν ήδη αναβαθμιστεί.
Συγκεκριμένα, η S&P αναβάθμισε την Ιρλανδία κατά μία βαθμίδα, στο Α-, αυτό το μήνα, ενώ τον περασμένο μήνα είχε αναβαθμίσει την Ισπανία κατά μία βαθμίδα, στο ΒΒΒ.
Επίσης, ο Kraemer εκτίμησε πως εάν η ΕΚΤ προχωρήσει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό δεν αναμένεται να έχει σοβαρές επιδράσεις για τις αξιολογήσεις. Όπως εξηγεί, η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει QE όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, που αγόρασε τα ομόλογα μόνο μίας χώρας.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook