Ο πρώτος μίνι καύσωνας του καλοκαιριού κάνει αισθητή την παρουσία του, με την θερμοκρασία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη να φθάνει έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, κυρίως στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και περιοχές της Πελοποννήσου.

Τον καύσωνα θα αισθανθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή κυρίως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

Σταδιακή υποχώρηση του υδράργυρου αναμένεται από την Παρασκευή και από τα βόρεια οπότε βόρειοι άνεμοι θα "ανακουφίσουν" τους κατοίκους.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο καύσωνας

Με αφορμή τις μετερεωλογικές προβλέψεις είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίστε τα προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τον καύσωνα και μάθετε πως θα τα αποφύγετε.

Τι μπορεί να μας προκαλέσει ο καύσωνας; Όπως διαβάζουμε στο pathfinder

1. Η θερμική εξάντληση

Μπορεί να συμβεί όταν καταβάλουμε κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα σε υψηλές θερμοκρασίες ή εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Στην περίπτωση αυτή το σώμα μας χάνει πολλά υγρά μέσω της εφίδρωσης. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, η θερμοκρασία του σώματος θα συνεχίσει να αυξάνεται και η μπορεί να οδηγηθούμε θερμοπληξία. Συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες και έντονη εφίδρωση. Βρεθείτε άμεσα σε χώρο με κλιματισμό ή μπροστά σε κάποιον ανεμιστήρα, και δροσιστείτε με βρεγμένες πετσέτες. Απαιτείται η λήψη πολλών υγρών.

2. Θερμοπληξία

Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση ιδιαίτερα αν αμεληθεί αφού μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί αρκετά και να προκληθεί ακόμη και εγκεφαλική βλάβη. Αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει άμεσα να πάτε σε δροσερό χώρο και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

3. Γαστρεντερικά προβλήματα

Η ζέστη πειράζει και στο στομάχι, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές τις ζεστές ημέρες παρατηρείται μια αύξηση των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών υποφέρουν από γαστρεντερολογικά προβλήματα. Σε με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ζέστης μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα που σχετίζονται με γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η λοιμώδης γαστρεντερίτιδα. Για κάθε επιπλέον ημέρα που παρατείνεται η ζέστη, αυξάνεται κατά 4,6% κατά μέσο όρο ο κίνδυνος νοσηλείας εξαιτίας σπαστικής κολίτιδας και κατά 4,7% λόγω λοιμώδους γαστρεντερίτιδας εξαιτίας κάποιας μόλυνσης από ιό ή βακτήριο, όπως είναι η σαλμονέλα. Η αφυδάτωση και η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες λόγω της ζέστης, σε συνδυασμό με το αυξημένο στρες που προκαλεί, είναι οι αιτίες.

4. Κράμπες

Πρόκειται για μυϊκούς πόνους που συμβαίνουν εξαιτίας της αφυδάτωσης του σώματος. Οι κράμπες είναι ένα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο καύσωνας στο σώμα μας, αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη ζέστη.