Ποινή φυλάκισης 12 ετών στον επιχειρηματία Άκη Λευκαρίτη και 10 ετών στο φίλο του Νίκο Νικολάου επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου για την υπόθεση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Οι καταδικασθέντες είχαν παραδεχθεί ενοχή για διάφορες κατηγορίες που αφορούν στην υπόθεση των οργίων με δύο ανήλικες 14 και 15 ετών.

Συγκεκριμένα, στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο Κύπρου, επέβαλε ποινές φυλάκισης 12 ετών στον Άκη Λευκαρίτη και 10 ετών στον Νίκο Νικολάου, ενώ τόνισε ότι τα παιδιά του καθενός είναι παιδιά της κοινωνίας, η οποία οφείλει να τα προστατέψει.

Η ποινή του Άκη Λευκαρίτη ήταν αυστηρότερη, γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ήταν αυτός που είχε τακτικές σεξουαλικές επαφές με τις ανήλικες, σε αντίθεση με τον Νίκο Νικολάου, ο οποίος αντιμετώπιζε και κατηγορίες για κατοχή, χρήση και διάθεση κοκαΐνης.

Τελικώς το δικαστήριο έκανε αποδεκτό ως ελαφρυντικό για τους δύο κατηγορούμενους ότι οι δύο ανήλικες δεν ήταν παρθένες και είχαν «διακορευτεί» σε προγενέστερο χρόνο από τη γνωριμία τους με τους δύο κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο θεώρησε επιβαρυντικούς παράγοντες, την αυξητική τάση τέτοιων κρουσμάτων, την εκμετάλλευση της δύσκολης οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονταν οι δύο ανήλικες, αλλά και το γεγονός ότι οι σεξουαλικές επαφές γίνονταν χωρίς προφυλακτικό, ακόμη κι όταν οι ανήλικες είχαν περίοδο.

Οι δύο κατηγορούμενοι, τόνισε το Κακουργιοδικείο, πάτησαν πάνω σε ερείπια. Τόνισε επίσης ότι οι δύο κατηγορούμενοι αν και πατέρες, δεν επέδειξαν ευαισθησία απέναντι στις ανήλικες.

Ο δικηγόρος του Άκη Λευκαρίτη χαρακτήρισε την ποινή ως την πλέον αυστηρή που επιβλήθηκε ποτέ για τέτοια αδικήματα και ανακοίνωσε ότι θα την εφεσιβάλει.

Ο δημόσιος κατήγορος, χαρακτήρισε την απόφαση ως ικανοποιητική, η οποία καταδεικνύει το μέγεθος του αξιόποινου των πράξεων των δύο κατηγορουμένων.


Αναλυτικά τα βασικά σημεία της απόφασης


Το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα της υπόθεσης και στις κατηγορίες που παραδέχθηκαν οι Νικολάου και Λευκαρίτης και σημείωσε πως η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε σειρά κατηγοριών εναντίον και των δύο, αφού δήλωσαν μη παραδοχή σε αυτές. Στην απόφασή του το Σώμα αναφέρθηκε επίσης στην οικογενειακή κατάσταση των δύο, καθώς και στα επιχειρήματα που έδωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους για μετριασμό της ποινής τους.

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ακόμα ότι «η σοβαρότητα των επίδικων αδικημάτων και η κοινωνική απαξία και αποστροφή που τα χαρακτηρίζει, καταδεικνύεται και από το ανώτατο και αντιστοίχως προβλεπόμενο ύψος ποινής για τα αδικήματα αυτά», δηλαδή της ποινής φυλάκισης 20 χρόνων για το κακούργημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, της τριετούς φυλάκισης για το πλημμέλημα της διαφθοράς νεαρής γυναίκας ηλικίας 13 χρονών μέχρι 16 χρονών, της διά βίου φυλάκισης και/ή προστίμου για το αδίκημα της προμήθειας ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, και της δωδεκαετούς φυλάκισης και/ή προστίμου, για το αδίκημα της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α.

Σημειώνεται ακόμα πως «όλα τα επίδικα αδικήματα διαπράττονται σήμερα με άκρως ανησυχητική συχνότητα, κάτι που επιτείνει την αναγκαιότητα αποτρεπτικής αντιμετώπισής τους».

Το Κακουργιοδικείο προσμέτρησε για σκοπούς μετριασμού της ποινής «τις οικογενειακές και προσωπικές περιστάσεις των κατηγορουμένων, με κυριότερο σημείο αναφοράς τις αντίστοιχες εκθέσεις κοινωνικής έρευνας, την άμεση και πλήρη παραδοχή τους στο Δικαστήριο, γεγονός που εκ των πραγμάτων, απέτρεψε την αναγκαιότητα παρουσίασης των παραπονουμένων κοριτσιών ως μαρτύρων κατηγορίας στη διαδικασία και την αναβίωση από αυτές όσων έζησαν κατά την εγκληματική συμπεριφορά των κατηγορουμένων, την όποια συνεργασία του καθενός από αυτούς με τις ανακριτικές αρχές και τη συνδρομή τους στην εξιχνίαση των εγκλημάτων, το λευκό τους ποινικό μητρώο, το καλό του χαρακτήρα τους, την κοινωνική και επιχειρηματική προσφορά του κατηγορούμενου 2, δηλαδή του Κωνσταντίνου Λευκαρίτη, και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και τις δυσχέρειες που προέκυψαν και θα προκύψουν και στους δυο, σε σχέση με τα προβλήματα αυτά σε περίπτωση εγκλεισμού τους στις Κεντρικές Φυλακές».

Στο μετριασμό της ποινής των δύο κατηγορουμένων προσμέτρησαν επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, «τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα του Νίκου Νικολάου, οι ευρύτερες επιπτώσεις της καταδίκης και ποινής των κατηγορουμένων στους ίδιους, στην οικογένεια τους, στους γονείς τους, όπως και στις επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του Κωνσταντίνου Λευκαρίτη - ο οποίος έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του από όλες τις θέσεις που κατείχε στον όμιλο εταιρειών όπου εργαζόταν - αλλά και οι δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας από πλευράς του Νίκου Νικολάου, λόγω του στιγματισμού του πια από την κυπριακή κοινωνία, το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, την έμπρακτη μεταμέλεια και απολογία των κατηγορουμένων προς τις ανήλικες παραπονούμενες, τις οικογένειες των θυμάτων, την κοινωνία, το δικαστήριο και τη δική τους οικογένεια και τον κοινωνικό τους διασυρμό».

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο σημειώνει πως «ο Κωνσταντίνος Λευκαρίτης ήρθε διαδοχικώς σε συνουσία με τις παραπονούμενες χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Τούτο, δεν αμβλύνει το σύμφυτο κίνδυνο για την υγεία των θυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι στην προκειμένη περίπτωση η σεξουαλική επαφή του κατηγορούμενου 2 μαζί τους ήταν διαδοχική».

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του αναφέρει ακόμα πως «το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σωματική ή άλλου είδους βία και δολιότητα, αποτελεί ασφαλώς πραγματικότητα που λαμβάνεται υπόψη, ως παράγοντας που διαφοροποιεί την περίπτωση, τουλάχιστον σε σχέση με το στοιχείο της βιαιότητος, από τις σοβαρότερες του είδους. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν, ανάμεσα σε άλλα, τη δεινή οικονομική κατάσταση των νεαρών θυμάτων τους, προσφέροντας σε αυτές χρήματα για να συμπλεύσουν με τις άνομες ορέξεις και επιδιώξεις αμφότερων των κατηγορουμένων».

Προστίθεται ακόμα ότι «το γεγονός πως τα δυο ανήλικα κορίτσια είχαν σε προγενέστερο στάδιο σεξουαλική εμπειρία, όντας ήδη "διακορευμένα", δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, με τον τρόπο μάλιστα που αυτή έλαβε χώραν από τους κατηγορουμένους. Η εκμετάλλευση των κοριτσιών αυτών από τους κατηγορούμενους σίγουρα, δεν περιποιεί τιμήν είτε στους ίδιους είτε στην κοινωνία μας γενικότερα».

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται επίσης ότι οι δύο κατηγορούμενοι είναι πατέρες, «κατά την απαρχή της επίδικης αξιόποινης τους συμπεριφοράς, ώριμοι άντρες και πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από τα θύματά τους, εκμεταλλεύτηκαν ουσιαστικά την κοινωνική και οικονομική δυσπραγία των θυμάτων τους, κατά τρόπον που επιτείνει την ηθική και κοινωνική απαξία των ενεργειών τους, καθιστώντας την πιο έντονη και κραυγαλέα».

Αντί να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα δυο ανήλικα κορίτσια, προστίθεται, «τα εκμεταλλεύτηκαν με το χειρότερο τρόπο, πατώντας επί των ερειπίων τους. Θεώρησαν ότι τα νεαρά θύματά τους, πολυεπίπεδα εκτεθειμένα καθώς ήταν, κοινωνικώς, οικονομικώς και οικογενειακώς, με μια από τις νεαρές παραπονούμενες δυστυχώς εξαρτημένη ήδη από τα ναρκωτικά, ήσαν διαθέσιμοι και εύκολοι στόχοι για να ικανοποιήσουν, χωρίς να οροδούν τους ανίερους και καταδικαστέους σκοπούς τους», με τον «Κωνσταντίνο Λευκαρίτη να το πράττει κατ΄επανάληψιν και για μακρύ χρονικό διάστημα».

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του σημειώνει ότι «φαίνεται πως καθόλου δεν πέρασε από το μυαλό των κατηγορουμένων ότι τα παιδιά του καθενός αποτελούν παιδιά όλης της κοινωνίας και ότι για αυτό το λόγο απανταχού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον υπόλοιπο κόσμο πασχίζει, να προστατεύει τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, περισσότερο εκείνα που προέρχονται από προβληματικό οικονομικό και οικογενειακό περιβάλλον και από απαράδεκτη συμπεριφορά ανθρώπων, όπως αυτή των δυο κατηγορουμένων στην παρούσα περίπτωση».

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο ανέφερε ακόμα ότι «ο Κωνσταντίνος Λευκαρίτης συνευρέθηκε σεξουαλικώς με τις παραπονούμενες και όχι ο Νίκος Νικολάου» κάτι που «αυτονόητα δικαιολογεί τη διαφοροποίηση προς το επιεικέστερο στην ποινολογική μεταχείριση του Νικολάου».

Αφού σημειώνεται πως «αδικήματα του είδους που οι κατηγορούμενοι διέπραξαν, αντιμετωπίζονται με ποινές αποτρεπτικού χαρακτήρα» στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται επίσης πως «οι ηθικές και κοινωνικές αξίες της κυπριακής κοινωνίας, διατηρούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Σε σχέση με ζητήματα όπως τα υπό συζήτηση, παραμένουν αλώβητες κατά τρόπον που οδηγούν στην αποδοκιμασία και στην έντονη απαξίωση τέτοιων συμπεριφορών».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης, «η ποινή που επιβλήθηκε είναι αρκούντως ικανοποιητική και αντικατοπτρίζει το σύνολο της αξιόποινης συμπεριφοράς των καταδικασθέντων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποδεικνύεται με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Νομική Υπηρεσία εκτελεί στο ακέραιο και με ευθύνη τα καθήκοντά της».

protothema.gr